Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B."— Transkript prezentace:

1 Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B

2 Konstantin Narodil se buď koncem r. 826 nebo začátkem r. 827 v Soluni. Jeho otec se jmenoval Lev, jméno matky není známé. Byl nejmladší ze všech dětí. Ve 14 letech šel studovat do Cařihradu. Za svůj život měl bohaté misionářské zkušenosti. Během pobytu v Římě Konstantin onemocněl a vstoupil do kláštera, kde přijímá řeholní jméno Cyril. 14. února 869 zemřel. Pochován je v kostele sv. Klimenta v Římě.

3 Metoděj Metoděj se narodil okolo roku 815 v Soluni. Metoděj je jeho řeholní jméno. Původně se jmenoval snad Michal. Byl nejstarší ze svých sourozenců. Celkem jich měl šest. Studoval v Cařihradě právo. Velkou část života prožil v klášteře. Zemřel 6. dubna 885. Pravděpodobně je pohřben ve svém katedrálním chrámu Panny Marie na Velehradě.

4 Mise na Velké Moravě Na žádost knížete Rastislava byli oba bratři posláni na Velkou Moravu, aby zde šířili křesťanství. Jejich mise začala roku 863. Nejprve zavedli slovanský jazyk do bohoslužby, tzv. staroslověnštinu. Dalším krokem bylo vytvoření písma. O to se postaral Konstantin a založil „hlaholici“. Díky tomu přeložili mnoho náboženských textů do jazyka, kterému každý rozuměl. Jsou pokládáni za zakladatele slovanského písemnictví.

5 Velehrad Obec Velehrad se nachází asi 7 km od Uherského Hradiště. Je významným duchovním centrem, místem konání častých církevních poutí a shromáždění nebo cyrilometodějských oslav. Chloubou farnosti je nádherná barokní bazilika. V podzemí baziliky je přístupné lapidárium. Bazilika byla v dubnu 2008 prohlášena za národní kulturní památku. Vznik cyrilometodějské tradice má kořeny v období národního obrození. Tyto oslavy se konají na Velehradě každý rok na Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, který se slaví 5. července. V dubnu roku 1990 se k poutníkům připojil i papež Jan Pavel II.

6 Památky Kostely a kaple: Bílovice nad Svitavou Brno Břeclav České Budějovice Olomouc Praha Radhošť Ratibořice Velehrad Valašské Klobouky Sochy: Svatý Hostýn socha na Karlově mostě socha Cyrila a Metoděje v Mikulčicích sousoší na Radhošti socha z písku v Nitře Literární díla: Život Konstantinův Život Metodějův

7 Závěr Díky svým zásluhám za uvedení křesťanství na Velké Moravě jsou nazýváni „Apoštoly Slovanů“ Zasloužili se o velký rozvoj křesťanství, jazyka, literatury i celé tehdejší společnosti. Jejich památku si připomínáme každoročně 5. července. V červenci příštího roku si ji přpimeneme o trochu více, protože už to bude 1150 let od jejich příchodu na Velkou Moravu. Už teď se na tuto událost připravují velké oslavy.


Stáhnout ppt "Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B."

Podobné prezentace


Reklamy Google