Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku a slouží k doplnění učiva o významných osobnostech dějin a místech v okolí. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Má povědomí o životě předků, zná známé osobnosti našich dějin a významná místa v blízkém okolí. KLÍČOVÁ SLOVA: Přemyslovci, klášter Na Františku, řád Křižovníků, Anežský klášter, svatořečení DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

3 Svatá Anežka Česká se narodila mezi roky 1205 a 1211 okolo 21. ledna, na svátek sv. Anežky Římské, po které dostala jméno.

4 Sv. Anežka Česká se narodila jako česká princezna, nejmladší dcera českého krále Přemysla Otakara I. a královny Konstancie Uherské. Patřila k nejvýznamnějším představitelkám panovnické dynastie Přemyslovců. Působila jako řeholnice – abatyše kláštera Na Františku, ale byla také výraznou osobností politického, kulturního a společenského života.

5 V církevní charitativní činnosti Anežku ovlivnily její příbuzné. Anežka společně s bratrem Václavem I. založila v Praze na Starém Městě špitál (1232), jenž byl rozšířen na řád a jeho stanovy roku 1252 papež potvrdil jako mužský Špitální a rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou, dále se sídlem při kostele sv. Františka u mostu. Je jediným původem českým řeholním řádem. Jeho členy směli být pouze Češi rodem po otci i po matce.

6

7 Anežský klášter, založený Anežkou Přemyslovnou a králem Václavem I., vznikl zřejmě v letech 1233–1234 (v místech bývalého špitálu). Sama Anežka se pak stala jeho první abatyší. Klášter se rozprostírá v severovýchodním cípu historického území Starého Města. Soubor kláštera tvoří tyto části: klášterní kostel sv. Františka, klášter minoritů, čtvercový ambit, velké klášterní křídlo, klášterní kuchyně, loď ženského kostela, kaple sv. Maří Magdalény, kostel sv. Salvátora, kaple sv. Barbory, ohradní zeď, dům abatyše.

8 Veškeré aktivity konala tato svatá Přemyslovna s plným nasazením, a přitom se dožila úctyhodných 71 let. Legendy o Anežce Přemyslovně, proslulé vzdělaností, dobročinností, milosrdenstvím i zájmem o státní reprezentaci královské dynastie, se začaly tradovat vzápětí po její smrti.

9

10 Roku 1874 byla Anežka z podnětu pražského arcibiskupa a kardinála Bedřicha Josefa Schwarzenberga papežem Piem IX. prohlášena za blahoslavenou. Po dalším úsilí ji 12. listopadu 1989 papež Jan Pavel II. svatořečil. Sv. Anežka Česká se stala postavou hudebních i literárních děl.

11 Zajímavé odkazy: Anežka Česká Anežský klášter Test

12 DOPLŇTE KŘIŽOVNÍCI PRINCEZNA KLÁŠTER PŘEMYSLOVCI ČESKÝ CHARITA KOSTEL SVATOŘEČIT KONSTANCIE PRAHA OTAKAR

13 P R K I O KPŘ P N TK CHOŘI R C AL ANEŽKA ČESKÁ RSMOOH EZVAŠ ITYVSA SNART TASNT KAT E ANLÍE Ý O R COCL Ř IVI E EC Č I I T

14 Použité zdroje:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Ane%C5%BEka_%C4%8Cesk%C3%A1  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agnes_of_Bohemia.jpg?uselang=cs  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anezsky_klaster.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Ane%C5%BEsk%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sveta_Anezka.jpg?uselang=cs  [cit. 2011-10-15].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google