Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku a slouží k doplnění učiva o významných osobnostech dějin a místech v okolí. JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Má povědomí o životě předků, zná známé osobnosti našich dějin a významná místa v blízkém okolí. KLÍČOVÁ SLOVA: Maxmilián II., Rudolf II., Praha, kulturní rozmach, alchymie DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

3 Rudolf II. Habsburský (1552, Vídeň - 1612, Praha) byl římský císař, král český, uherský a chorvatský. Byl synem císaře Maxmiliána II. a Marie Španělské. Jeho rodiče byli bratranec a sestřenice, Rudolfovi dědové byli bratři.

4 Rudolf a jeho mladší bratr Arnošt byli roku 1564 posláni na výchovu do Španělska ke královskému dvoru jejich strýce Filipu II.

5 Na dvoře španělského krále se s Maxmiliánovými syny zacházelo jako s následníky Filipa II. Ze Španělska si Rudolf přinesl na rakouské poměry nadprůměrné vzdělání, zajímalo jej umění a „přírodověda“ (tehdy spíše alchymie).

6 V roce Rudolfova návratu se Maxmiliánovi podařilo roku 1572 prosadit u uherských stavů, aby prohlásili Rudolfa svým králem. Téhož roku byl Rudolf korunován. Následujícího roku vyslal nemocný Maxmilián místo sebe na jednání českého sněmu Rudolfa, při kterém stavy vyřkly požadavek, aby se Rudolf usídlil v Praze, což však Maxmilián nechtěl dovolit. Rudolf byl nakonec 22. září 1575 korunován českým králem.

7 12. října 1576 Maxmilián II. zemřel a Rudolf se ujal vlády.

8 Hlavním důvodem přesídlení císařské rezidence do Prahy bylo trvalé ohrožení Vídně ze strany Osmanské říše. Vídeň se nacházela v blízkosti neklidné hranice a poloha Prahy se jevila jako bezpečnější. Příchod císařského dvora znamenal pro Prahu zásadní změnu. Především bylo potřeba vybudovat císařskou rezidenci na Pražském hradě, do města se ovšem také náhle přistěhoval značný počet příslušníků dvora a do nového sídelního města začali proudit i učenci a umělci i cizí vyslanci.

9 Rudolf II, nebyl příliš schopným panovníkem, ale bohatě podporoval umění a kulturu. Za jeho vlády vznikaly velké umělecké sbírky, umění zažívalo "zlaté období", Rudolf II. věřil na šarlatánství a měl na svém hradě alchymisty z celé Evropy.

10 Z jeho vlády těžili hlavně obyvatelé Čech, protože hlavním městem celé monarchie byla právě Praha, která v tomto období zažívala kulturní rozkvět. Rudolf II. byl posledním panovníkem sídlícím v Praze, po jeho vládě všichni další Rakouští panovníci sídlili ve Vídni. Rudolf II. podporoval umění a rozvoj v kulturní oblasti. Závěr jeho vlády je poznamenán paranoiou, nakonec zešílel a byl zbaven moci svým mladším bratrem Matyášem a celým Habsburským rodem.

11 Test 1.Rudolf II. se narodil v Praze. anone 2.Rudolfovi dědové byli bratři.anone 3.Rudolf byl vychováván ve Francii.anone 4.Dvůr přesídlil do Prahy z důvodu bezpečnosti.anone 5.Rudolf podporoval kulturu a umění.anone 6.Rudolf byl velmi schopný panovník.anone 7.Za jeho vlády Praha zažívala kulturní rozkvět. anone

12 Použité zdroje:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_II.#Zaj.C3.ADmavosti  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hans_von_Aachen_003.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Archdukerudolf.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Arcimboldovertemnus.jpeg  ostatní obrázky jsou z galerie Office  [cit. 2011-12-28].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130."

Podobné prezentace


Reklamy Google