Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08 TÉMA: Český stát dědičným královstvím část ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace rozdělená do dvou částí je zaměřena na dobu posledních Přemyslovců. Žáci se seznámí se jmény Přemysl Otakar I., Václav I., Anežka, Přemysl Otakar II. Zjistí, co byla bula. Kdo u nás zavedl rytířské turnaje. Komu se přezdívalo král železný a zlatý. Kde je dnes Moravské pole. Kdo se stane po roce 1278 naším sousedem.

3 První králové Vzpomeň si na jména prvních českých králů.
Vratislav II., Vladislav II. Za co byli titulem král odměněni? Za pomoc německému císaři při sporech s papežem. Byl titul dědičný? Ne, vztahoval se pouze na jejich osobu.

4 Přemysl Otakar I. (1197-1230) Obnova knížecí moci
Pomoc německému císaři Rok odměna - Zlatá bula sicilská bula - pečeť dědičný královský titul český král - účast při volbě něm. císaře Rozhodnutí o nástupnictví prvorozeného syna Dcera z 1. manželství - Markéta - provdána za dánského krále (Dagmar)

5 Přemysl Otakar I. a konstancie

6 Václav I. (1230-1253) Zakládání měst. Soupeření se šlechtou.
Těžba stříbra (Jihlava). Lov (poranění oka). Rytířské turnaje. Spory se synem - Přemyslem Otakarem II. Sestra Anežka - klášter a špitál v Praze Na Františku, prohlášena za svatou (1989). Co o něm napsal Dalimil? „…oko ztratil při štvanici, víc než doma býval v háji, jezdil křivoklátským krajem a o Prahu neměl zájem.“

7 Jezdecký portrét Václava I., Pečeť kralevice václava I. (1224)

8 Přemysl Otakar II. (1253- 1278) Král železný a zlatý.
Druhorozený - kněžská dráha. Předčasná smrt jeho prvorozeného bratra. Vzpoura proti otci. Křížová výprava proti pohanským Prusům, založení města Královec (1254), dnes Kaliningrad. Rozšíření území až k Jaderskému moři. Usiluje o korunu německého císaře. Připojení Chebska, Rakous, Korutan, Štýrska. Zakládání měst.

9 Náhrobek Přemysla Otakara II., Jeho koruna

10 Země za Přemysla Otakara II.

11 . Úsilí o získání koruny německého císaře marné
Nový německý císař - Rudolf Habsburský. Spory Přemysla Ot. II. s Rudolfem Habsburským. Osudové střetnutí - rok bitva u Suchých Krut na Moravském poli (dnešní Rakousko). Porážka, Přemysl Otakar II. Zabit. Rudolf obsadil Moravu a získal rakouské země.

12 Použité zdroje Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z:
tancie.jpg clavaI.jpg okar_II.jpg robek.jpg _1/06_panstvi_krale_premysla_2_otakara.jpg l.jpeg

13 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C3%A1cla v_I..jpg
Otevřená galerie MS Office ČECHURA, Jaroslav. Dějepis pro 7. ročník základní školy a 2. ročník osmiletého gymnázia. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 136 s. ISBN BAUER, Jan. Vládci českých zemí: historie panovnického trůnu Čech a Moravy. Vyd. 1. Praha: Beta, 2004, 271 s. ISBN Vlastní zdroje


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08"

Podobné prezentace


Reklamy Google