Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Autor Mgr. Hana Koudelková Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a jeho svět/Vlastivěda Třída: V. Datum tvorby: 30.4.2013 Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 6.5.2013 Jazyk: čeština Název DUM VY_32_INOVACE_ČS.5.13 Téma Česká republika Klíčová slova Praha

3 ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 5. Pomůcky: - Inovace: Materiál podporuje aktivní opakování učiva s užitím interaktivní tabule. Metodické pokyny: Str.1-4,6,8-11: žáci procvičují a rozšiřují své znalosti o Praze. Žáci na základě informací a fotografií poznávají budovy nebo místa v Praze. Str.5,7- žáci vyhledávají a porovnávají současné a historické fotografie. Str.12- žáci vyhledávají a porovnávají budovu Eiffel. věže a Petřínské rozhledny. Str.13 - žáci přiřazují k sobě správné informace. Po kliknutí se objeví kontrolní šipka. Očekávaný výstup: Žáci si procvičili a rozšířili své znalosti o Praze.

4 Kam na procházku v Praze. 2 1.

5 6. Co je to? Nejvýznamnější český hrad stojící na nad řekou Vltavou v centru Prahy. VltavouPrahy Od 9. století je sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky.českých knížatkrálů1918prezidenta Postupnými přístavbami a úpravami vznikl z hradiště založeného v 9. století jeden z největších hradních komplexů na světě. Podle Guinessovy knihy rekordů je to svými rozměry 570 m délky a 130 m šířky největší hrad na světě.9. stoletíhradníchGuinessovy knihy rekordů 2.

6 Pražský hrad 3. Obr.č.1

7 7. Co je to? Pevnostní věž. Věž nazvaná po českém zemanovi. Věž nechal roku 1496 postavit Vladislav Jagellonský a sloužila k obraně hradu i jako vězení. První vězeň (podporoval vzbouřené poddané) byl na rozkaz krále popraven. S postavou tohoto vězně se můžeme setkat v opeře od Bedřicha Smetany a také v pověsti o ubohém vězni, který se sám naučil hrát na housle. 4.

8 Pražský hrad, Černá věž a Daliborka 5. Obr.č.2 Najdi současné fotky věže Daliborky.

9 Místo, kde jsou velmi malé domky stavěné v době císaře Rudolfa II. V 16. století tu snad bydleli zlatníci,pak různí zaměstnanci Hradu – vrátní, hlídači, zvoníci...16. století Po druhé světové válce byly domky od posledních majitelů vykoupeny a celková úprava byla dokončena v roce 1955 pod vedením architekta Pavla Janáka.1955Pavla Janáka Barevné řešení fasád navrhl malíř a filmový tvůrce Jiří Trnka.Jiří Trnka 8. Co je to? 6.

10 Zlatá ulička 7. Obr.č.3 Najdi současné fotografie Zlaté uličky.

11 9. Co je to? Část Prahy, která byla osídlena českými knížaty již v 10. století. 10. století Roku 1257 Přemysl Otakar II ji povýšil na město. Z té doby pochází základní síť ulic a rozměrné náměstí.1257Přemysl Otakar IIměstoulicnáměstí Žilo zde mnoho umělců, vědců i politiků: Karel Čapek Jan Werich, Jiří Trnka.Karel Čapek Jan WerichJiří Trnka Významný zdejší rodák byl Jan Neruda.Jan Neruda Je zde velké množství pozoruhodných staveb i dalších zajímavých míst – např. kostel Svatého Mikuláše.kostel Svatého Mikuláše Je zde ostrov Kampa, Petřínská rozhledna a velký komplex zahrad.KampaPetřínská rozhledna Místo se původně jmenovalo Menší Město Pražské. 8.

12 východní strana Malostranského náměstí z věže kostela sv. Mikuláše; vpravo ulice Mostecká vedoucí ke Karlovu mostu a jeho Malostranská mostecká věžMalostranského náměstíkostela sv. MikulášeMalostranská mostecká věž 9. Obr.č.4

13 Malá Strana 10.

14 10. Co je to? V r. 1889 byli členové Klubu českých turistů na světové výstavě v Paříži, kde se tak nadchli pohledem na slavnou věž, že se rozhodli vytvořit podobnou dominantu. Stavba byla zahájena v březnu 1891 jako volná kopie věže v Paříži,5krát zmenšená.věže Paříži Jsou zde 11 metrů hluboké základy a na nich 63,5 metrů vysoká ocelová konstrukce, která váží 175 tun.ocelová V jádru konstrukce je umístěn výtah, okolo něj se jsou dvě točitá schodiště s 299 schody - jedno pro chůzi nahoru, druhé pro chůzi dolů. Budova má dvě vyhlídkové plošiny, horní je ve výšce 55 metrů. Práce byly dokončeny 20. srpna roku 1891.20. srpna 11.

15 Petřínská rozhledna Jaká věž byla v Paříži předlohou pro stavbu Petřínské rozhledny? Najdi obrázky obou staveb. 12.

16 Přiřaď : SÍDLO PREZIDENTA 5 KRÁT ZMENŠENÁ KOPIE EIFFELOVY VĚŽE VĚZENÍ DOMOV ZLATNÍKŮ, ZVONÍKŮ,HLÍDAČŮ A JINÝCH ZAMĚSTNANCŮ HRADU VĚŽ DALIBORKA ZLATÁ ULIČKA PRAŽSKÝ HRAD PETŘÍNSKÁ ROZHLEDNA 13.

17 Citace a Zdroj: Obr. č.2: Soubor:FFridrich, Prazsky hrad, Cerna vez a Daliborka.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1867 [cit. 2013-05-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FFridrich,_Prazsky_hrad,_Cerna_vez_ a_Daliborka.jpg Obr. č.3 : File:Prague-ca.1958.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1958 [cit. 2013-05- 02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana?uselang=cs Obr.č.4:File:Prague - Kaiserstein Palast.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2006 [cit. 2013-05-02]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Prague_-_Kaiserstein_Palast.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mrg.Hana Koudelková


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek."

Podobné prezentace


Reklamy Google