Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PETROHRAD Petrohrad je s téměř 5 000 000 obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PETROHRAD Petrohrad je s téměř 5 000 000 obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem."— Transkript prezentace:

1 PETROHRAD Petrohrad je s téměř 5 000 000 obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem celého Ruska s mnoha památkami Světového dědictví UNESCO Je to jeden z nejdůležitějších ruských přístavů. Je sídlem Leningradské oblasti a Severozápadního federálního okruhu,a samo je federálním městem.

2 Založení Petrohradu (Основание Санкт-Петербурга)

3 Petr Veliký

4 Historie Petrohradu (История Санкт-Петербурга) Car Petr I. Veliký byl donucen uprchnout z Moskvy a v deltě Něvy nechal vystavět nové hlavní město obrovské ruské říše. Chtěl vystavět město s přístupem k moři, které by bylo jakýsim OKNEM DO EVROPY. Petrohrad měl rozhodující podíl na vývoji ekonomických a kulturních kontaktů Ruska se západní Evropou. Protože území bylo poměrně močálovité, musel je nechat Petr I. vysušit za cenu mnoha životů poddaných dělníků. Po vysušení močálů a bažin vytvořil přesný plán výstavby města po vzoru velkých měst západní Evropy. Město bylo oficiálně založeno v roce 1703.

5 Názvy města (Названия городов) 1703 - Sankt-Pitěr-Burch (Санкт-Питер-Бурх), což bylo imitací nizozemského Sankt-Pieterburch. 1914–1924 se město oficiálně nazývalo Petrograd (Петроград). Po smrti V. I. Lenina bylo 26. ledna 1924 přejmenováno na Leningrad (Ленинград). Po rozpadu Sovětského svazu roku 1991 se město vrátilo k dřívějšímu oficiálnímu názvu Sankt-Petěrburg ( Са́нкт-Петербу́рг) Přezdívky Petrohradu (Клички Санкт-Петербургa) hovorový název Pitěr (Питер). Benátky severu – kvůli mnoha kanálům, které prochází napříč městem Město Bílých nocí – slunce nezapadá (polární kruh)

6 Aspekty podobnosti s ostatními evropskými městy: Byl postaven podle vzoru západoevropských měst:  Široké ulice podle bulváru v Paříži  Vodní kanály jako v Benátkách  Petrodvorce podle Versailles

7 Široké bulváry

8 Vodní kanály

9 Petrodvorce

10 Petrohrad / Sankt-Petěrburg (Санкт-Петербург) Výstavba města probíhala podle jednotného generálního plánu:  Předem byly stanoveny směr a výška hlavních ulic.  Stanoven architektonický vzhled.  Stanovena i výška domů podle toho, pro jakou společenskou vrstvu byly určeny.

11 Stará mapka

12 Architekti Petrohradu Na vybudování města se velkou mírou podíleli francouzští a italští architekti jako byli Bartolomeo Rastrelli a Dominico Trezzini. Tito stavitelé přinesli ducha západního stylu výstavby měst. Petrohrad nabízí úchvatné památky z 18. – 20.stoleti.

13 Зимний дворец Nejskvostnější stavba Petrohradu, byl postaven v letech 1754 – 1762 na pokyn Alžběty. V roce 1917 sloužil palác jako sídlo ruské Prozatimní vlády, útokem na palác začala bolševická říjnová revoluce. Zimní palác je dílem významného barokního architekta Rastrelliho a švýcarsko-italského architekta Domenica Trezziniho. Palác je v současnosti součástí budov Ermitáže.

14 Zimní palác

15 Útok na Zimní palác 1917

16 Эрмита́ж  Patří k největším a nejznámějším muzeím v Rusku i v celém světě. V jeho sbírkách je okolo 3mil.. Exponátů uloženy v 6 budovách (Zimním paláci, Malé, Staré a Nové Ermitáži a Divadle Ermitáže a taky z Rezervním domě Zimního paláce)  Roku 1764 ho založila carevna Kateřina Veliká

17

18 Ermitáž

19 Исаакиевский собор (Katedrála svatého Izáka) Chrám svatého Izáka nebo Isakiev skij chrám (Rus. Исаакиевский собор) je jeden z nejkrásnějších petrohradských chrámů, který se stává jedním z nejčastějších cílů návštěvníků Sankt Peterburguu. Je největší pravoslavnou katedrálou ve městě a druhou největší na světě.

20 Chrám je postavený francouzským architektem Augustem de Montferrandem. Stavba započala v roce 1818 a trvala čtyřicet let, tedy do roku 1858. Interiér je ozdoben 400 kilogramy zlata, množstvím stříbra, drahých kamenů a mozaikami.

21 Chrám sv. Izáka

22 Dnešní Petrohrad Myslím si že Petr Veliký své sny o moderní světové metropoli uskutečnil. Svědčí o tom i dnešní podoba Petrohradu a to,že do dnes je Petrohrad kulturním střediskem celého Ruska s mnoha památkami Světového dědictví UNSECO.

23

24 Vypracovali: Jakub Šeďa Lubomír Klézl Martin Gremlica Honza Běhal


Stáhnout ppt "PETROHRAD Petrohrad je s téměř 5 000 000 obyvateli druhé největší město Ruska a z měst nad milión obyvatel je nejsevernější na světě Je kulturním střediskem."

Podobné prezentace


Reklamy Google