Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník."— Transkript prezentace:

1 Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník

2 Východiska I. Analýza a řízení procesů a činností v organizaci je jednou z nejdůležitějších činností managementu. Všechny procesy ve zdravotnických zařízení potřebují data, informace a znalosti, které je potřeba třídit, analyzovat, sdílet a řídit.

3 Východiska II. Potřeba poznání a její význam pro organizaci není nový požadavek, ale současný rozvoj informačních technologií přispívá k jejich většímu využívání. Management nemocnic je závislý na informačních systémech a informačních technologiích.

4 Výzkumný záměr Výzkum se zaměřuje na zjištění stavu, v současné době používaných nástrojů ICT pro řízení a modelování procesů, v různých zdravotnických zařízeních po celé České republice. Dotazníková kampaň pro 40 nemocnic a další zdravotnická zařízení v ČR.

5 Zdravotnictví a ICT Náš výzkum byl zaměřen na úzkou ICT nástrojů, určených pro použití ve zdravotnických zařízeních. Tyto systémy jsou používány managementem a zdravotnickým personálem jako sofistikovaný pomocný nástroj. Výsledky ukazují, že 85% zdravotnických zařízení používá nějakou formu informačních systémů.

6 Řízení procesů ve zdravotnictví Procesní řízení, musí být v první řadě zaměřeno na správné zmapování procesů. Velmi důležité pro snadné sledování procesů, které jsou prováděny v nemocnicích. Zdravotní péče z pohledu pacienta a provozní úsek z pohledu managementu.

7 Výsledky dotazování na používané softwary v oblasti modelování procesních map.

8 Pokud se cizí lékař připojí k procesu, který dosud nevykonával, je nutné mít jasnou a platnou mapu procesu. -> mobilita zdravotníků v krizové situaci (doc. Skrbek)

9 ÚROVEŇ 1: Eterprise Activities (EAs). Na této úrovni je procesní model nejstručnější, zabývá se podstatou (základem). ÚROVEŇ 2: Essenitial Core Activities (ECAs). Realizace základních klíčových aktivit je kriticky důležitá pro zajištění slabých míst procesu. ÚROVEŇ 3: Primary Core Activities (PCAs). Primární klíčové aktivity jsou ty aktivity, jejichž vykonávání je podmínkou realizace ECAs. ÚROVEŇ 4: Elemental Process Activities (EPAs). Jedná se o nejvyšší úroveň detailu zahrnutou v procesní mapě. Na nejvyšší úrovni podrobnosti jsou popsány konečné činnosti a pracovní kroky, jejichž realizace je nutná pro podporu PCAs.

10 Jak na to -> metodologie ARIS prof. Scheera IDEF3 UML BPMN

11 Hlavní mapa ukazuje návaznost jednotlivých kroků,které jsou detailně popsány v submapách nižších úrovní.

12 Výsledky I. Z výsledků vyplynulo, že mnoho velkých zdravotnických zařízení stále používá velice zastaralé procesy řízení a komunikace. (e-mail, sdílené složky, malé zabezpečení) Mapování interních procesů ve zdravotnických zařízení je „velká neznámá“ pro management i pro samotné zdravotníky.

13 Výsledky II. Pokud jsou procesy transparentně mapovány, mohou být v dalším kroku optimalizovány (použití Modelu zralosti CMM). Optimalizace je neustálá simulace v různých situacích, zejména krizových. Od controllingu -> k internímu auditu

14 Další výzkum… V blízké budoucnosti plánujeme korelaci výsledků našeho výzkumu s podobnými studiemi v zahraničí a daty poskytovanými Evropskou unii v rámci programu Akreditovaná zdravotní péče EU. Budoucí výzkum bude mít za cíl navrhnout koncepční rámec pro mapování časově kritické služby ve zdravotnictví.

15 Děkuji za pozornost Otázky??? michal.tvrznik@tul.cz


Stáhnout ppt "Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník."

Podobné prezentace


Reklamy Google