Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě."— Transkript prezentace:

1 Přínosy a druhy počítačových sítí

2 Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě. Jejich asi nejstručnější definice může znít: "Počítačové sítě jsou systémy vzájemně propojených a spolupracujících počítačů". Tím je řečeno, že počítače, které jsou součástí sítě, jsou mezi sebou propojeny příslušným spojovacím prostředkem (např. síťovou kabeláží) a jsou vybaveny hardwarovými a softwarovými prostředky, které jim umožňují vzájemnou komunikaci. Bouřlivý rozvoj počítačových sítí je dán mimo jiné řadou výhod, které přinášejí svým uživatelům ve srovnání s prací na samostatných počítačích. Patří sem: 1) sdílení dat 2) sdílení síťových prostředků 3) spolehlivost výpočetního prostředí 4) zabezpečení zpracovávaných dat před neoprávněnými zásahy 5) komunikace mezi uživateli

3 1) Sdílení dat Umožňují uživatelům snadný přístup ke společným datům a jejich souběžné zpracování. Řada typů aplikací (např. rezervační systémy) není schopná bez této možnosti, která se běžně označuje jako sdílení dat, plnohodnotně pracovat. 2) Sdílení síťových prostředků Díky této vlastnosti může prostředky, které jsou v síti instalovány (např. disky serverů, tiskárny, modemy), využívat více uživatelů. Tak lze dosáhnout nižších nákladů při pořizování výpočetního systému, vyšší efektivity při využití zmíněných periferních zařízení a širší nabídky poskytovaných služeb uživatelům. Sdílenými prostředky však nemusí být jen zmiňované hardwarové prostředky. Sdílet lze i programové vybavení nebo služby, jako je například přístup na Internet.

4 3) Spolehlivost výpočetního prostředí V dobře navržené a spravované síti mají uživatelé větší jistotu, že požadovanou práci provedou a dokončí úspěšně. Na této vyšší spolehlivosti se podílí řada činitelů. - Je to například péče, která je standardně věnována klíčovým součástem sítě (např. serverům), - systémové funkce zvyšující spolehlivost (např. zrcadlení disků) - možnost snadného použití náhradních prostředků v případě selhání některého z používaných, což umožňuje již zmíněné sdílení prostředků (např. při poruše používané tiskárny může uživatel snadno využít jinou). - V souvislosti se spolehlivostí výpočetního prostředí je třeba zmínit i zálohování dat udržovaných v síti. Je-li prováděno plnohodnotně, pak nepřijdou uživatelé o výsledky své práce ani při totální havárii sítě. 4) Zabezpečení zpracovávaných dat před neoprávněnými zásahy Zatímco samostatné počítače a tím i data, která jsou na nich uložena, se nacházejí běžně ve volně přístupných prostorách, síťové prostředky, na nichž jsou data uživatelů soustředěna, se zpravidla umísťují do zabezpečených míst. Samotný přístup do sítě je pak chráněn heslem a rozsah činností, které mohou uživatelé v síti provádět, je omezen přístupovými právy, která byla uživatelům přidělena. Navíc je obvykle v síti k dispozici i nějaký prostředek, který umožňuje sledovat činnosti, jež uživatelé provádějí, a tak zachycovat nepovolené aktivity.

5 5) Komunikace mezi uživateli V síti je téměř vždy k dispozici možnost zasílat krátké zprávy uživatelům, kteří právě pracují. Vyšší úroveň komunikace pak umožňuje takzvaná síťová elektronická pošta (e-mail). Jejím prostřednictvím lze posílat zprávy i uživatelům, kteří nejsou právě přítomni, a využívat přitom řadu dalších potřebných funkcí (vyrozumění o převzetí zprávy apod.). V prostředí sítí je možné používat i systémy podporující spolupráci pracovních skupin, které běžně obsahují funkce, jako je plánování schůzek, předávání dokumentů či sledování plnění úkolů.


Stáhnout ppt "Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě."

Podobné prezentace


Reklamy Google