Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1."— Transkript prezentace:

1 Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1

2

3 Znak Vlajka Kanárských ostrovů Hlavní město: Santa Cruz de Tenerife - Las Palmas de Gran Canaria (střídavě) Největší město: Las Palmas de Gran Canaria Počet obyvatel: 2 118 519 Úřední jazyky: španělština Rozloha: 7 447 km² Autonomní statut od: 26. února 1983 Ostrovy: El Hierro – 268,7 km2 Fuerteventura – 1659,7 km2 Gran Vanadia – 1560,1 km2 La Gomera – 369,7 km2 La Palma – 708,3 km2 Lanzarote – 845,9 km2 Tenerife – 2034,3 km2

4 Historie Z archeologických průzkumů vyplývá, že lidské osídlení Kanárských ostrovů sahá do doby minimálně prvního tisíciletí před naším letopočtem. Původní obyvatelstvo, které ostrovy obývalo před ovládnutím Španěly v 15. století, bylo severoafrického původu a souhrnně se označuje jako Guančové. Guančové žili převážně usedle v malých vesnicích, používali kamenné nástroje a věnovali se jednoduchému zemědělství. Jejich jazyk je doložen jen fragmentárně v podobě několika vět a jednotlivých slov (včetně základních číslovek), i z těchto zbytků je však zřejmé, že jazyk patřil do berberské skupinyafroasijské jazykové rodiny. V Evropě byly Kanárské ostrovy známy díky řeckým a římským mořeplavcům. Pod španělskou správou jsou od roku 1495. Město Santa Cruz de Tenerife bylo důležitým přístavem pro námořníky plující do Nového světa. Všeobecně o Kanárských ostrovech Kanárské ostrovy jsou autonomní společenství Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného původu v severním Atlantiku, přibližně 100 km západně od pobřeží Maroka a Západní Sahary. Náleží do geografické oblasti Makaronézie (spolu s Kapverdami, Madeirou, Azory). Název je odvozen z latinského označení pro psa: „canis“, protože tyto ostrovy byly podle legendy hlídány obrovskými psy.

5 Ekonomika Kanárských ostrovů je založena především na turistickém ruchu, pěstují se zde také banány, vinná réva a tabák. Ročně ostrovy navštíví 10 miliónů turistů. Administrativní členění Kanárské ostrovy se administrativně člení na 2 provincie: Las Palmas a Santa Cruz de Tenerife. Metropolí regionu jsou střídavě města Santa Cruz de Tenerife a Las Palmas de Gran Canaria (v každém legislativním období sídlí v jednom z měst předseda autonomní vlády a ve druhém vicepremiér; v následujícím období si sídla vymění). Každý ze sedmi hlavních ostrovů spravuje vlastní rada nazývanácabildo insular a tvoří samostatnou statistickou jednotku NUTS 3.

6 Národnostní složení: 73 % Španělé 18 % Katalánci 2,5 % Baskové Náboženství: 76 % katolíků 20 % bez vyznání 1,5 % protestantů 2 % muslimů Nejvýznamnější města: Valverde Puerto del Rosario San Sebastián de la Gomera Santa Cruz de La Palma Arrecife

7 „Ostrovy věčného jara“, jak také bývají nazývány Kanárské ostrovy, leží v subtropickém pásu Atlantiku. To je zárukou stabilního počasí během celého roku, bez většího výkyvu teplot. Průměrné denní teploty se pohybují od listopadu do dubna okolo 21 °C, po zbytek roku kolem 25°C. Teplota mořské vody se pohybuje od 18 °C do 23 °C dle ročního období. Díky rozmanitosti a různorodosti Kanárských ostrovů se teplota i podnebí na jednotlivých ostrovech liší. Nejteplejší jsou ostrovy Lanzarote a Fuerteventura, naopak za nejstudenější bývá považován ostrov El Hierro. Na všech ostrovech zároveň platí téměř stejné pravidlo o rozdílném počasí v jižní a severní části ostrova. Jih bývá teplejší a více bez mraků. I proto je většina ubytovacích zařízení situována právě tam. Podnebí

8

9 Příroda: Příroda je na ostrovech velice rozmanitá, nechybí zde sopečná krajina, písečné duny ani palmové oázy. Na Kanárských ostrovec se nachází čtyři ze třinácti národních parků Španělska. Nejznámější je park Timanfaya na ostrově Lanzarote, dále Park Teide, který se nachází na ostrově Teneriffe, Garajonay na ostrově La Gomera a Parque Nacional de la Caldera de Taburiente na ostrově La Palma. Pěstují se zde banány (banány jsou bohůžel dost malé, tak nesmějí být vyváženy mimo Kanárské ostrovy), vinná réva, tabák. V dnešní době slouží Kanárské ostrovy jako mezinárodní turistické středisko. Kanárské ostrovy lákají hodně turistů, i když nemají luxusní poker zařízení jako ve Vegas. Je to z důvodu oblasti přírodních krás. Přesto, že všech sedm hlavních ostrovů je tvořeno společným geologickým základem, svým charakterem jsou ostrovy zcela odlišné.

10 Cestovní ruch a obyvatelé Kanárských ostrovů Na většině území ostrovů se odehrává velmi čilý cestovní ruch, který je vedle zemědělství a rybaření hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel. Ti jsou proto velmi vstřícní vůči turistům, vždy milí a ochotní s čímkoli pomoci. A zdá se, že návštěvníci jsou nadmíru spokojeni, neboť jich sem každoročně zavítá na několik milionů z celého světa, čímž řadí Kanárské ostrovy na přední místa návštěvnosti. To se samozřejmě odráží v turistické vybavenosti. Na výběr je z nepřeberného množství ubytovacích zařízení, apartmánů, bungalovů a hotelů, z nichž mnohé lákají na večerní program s různými druhy zábavy.

11 Texty použity z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kan%C3%A1rsk%C3%A9_ostrovy http://kanarske-ostrovy.vdetailech.cz/ http://www.dovolenakanarskeostrovy.cz/ http://www.ostrovykanarske.cz/ http://www.adventura.cz/zeme/kanarske-ostrovy http://www.kanarske.cz/kanarske-ostrovy Připravila pro Vás Monika Grosová z G1. Doufám, že se prezentace líbila a přinesla nové informace o tak krásných ostrovech.


Stáhnout ppt "Seminární práce ze zeměpisu Téma: Kanárské Ostrovy Grosová Monika, G1."

Podobné prezentace


Reklamy Google