Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku, sousední státy ČR, Německo a jeho specifika. Žáci plní po výkladu zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

2  Německo je náš západní soused

3  V Německu žije asi 83 miliónů obyvatel  Úřední jazyk – němčina  Němčina je germánský jazyk  V Německu žije velké množství občanů jiné národnosti (17%)

4  Vlajka - Německá vlajka se skládá ze tří vodorovných pruhů barev černá, červená a zlatá, poměr délek stran je 5:3. Nepřetržitě je vlajkou Spolkové republiky Německo od roku 1949. Vedle ní je neoficiálně tolerováno u užití vlajky se státním znakem. Státní (služební) vlajka navíc nese štít s upraveným státním znakem, její soukromé užití ani užití obcemi či spolkovými zeměmi není přípustné.Spolkové republiky Německo  Státní znak - Státní znak Německa tvoří černá orlice s červenou zbrojí na žlutém štítu. Jako znak byl přijat 20. ledna 1950 ovšem pouze Spolkovou republikou Německou (Západním Německem), pro Německou demokratickou republiku (Východní Německo) byl v té době nepřijatelný, ale jako státní znak znovusjednoceného Německa se používá od 3. září 1990. Orlici z tohoto znaku se lidově také říká Reichsadler.orlice

5  Hlavní město – Berlín, Berlín leží na severovýchodě Německa, zhruba 70 km západně od hranic s Polskem, je obklopen spolkovou zemí Braniborsko (Brandenburg). Městem protéká řeka Spréva (Spree), vodní plochy (především jezera) tvoří 6,6 % celkové plochy; mimo mnoha parků a obdobných zelených ploch se na území města nachází i lesní porosty (17,9 % celkové plochy). Další města – Hamburk, Mnichov, Frankfurt nad Mohanem

6  Území Německa odvodňují z největší části řeky Rýn, Dunaj, Labe, Odra, Wesera a Emže. Německé území je odvodňováno do Severního moře, Baltského moře a Černého moře. Přes německé území vede hlavní evropské rozvodí.hlavní evropské rozvodí  Nejvýznamnější německou řekou je Rýn, který má v Německu délku 865 kilometrů. Rýn dominuje jihozápadu a západu Německa. Rýn  Ekonomický význam Rýna je značný, jedná se o jednu z hospodářsky nejvýznamnějších řek Německa a Evropy.

7  Ve všech spolkových zemích se platí eurem

8 Martin Luther – reformátor Albert Einstein – vědec Bratři Grimmové – literatura  Johann Wolfgang von Goethe

9

10  Berlín  Rýn  Albert Einstein Hlavním městem Německa Největší německá řeka Slavný vědec

11  NEZNÁMÝ. wikipedie [online]. [cit. 14.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU-Germany.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU-Germany.svg  NEZNÁMÝ. wikipedie [online]. [cit. 14.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_vlajka http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmeck%C3%A1_vlajka  NEZNÁMÝ. wikipedie [online]. [cit. 14.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko  NEZNÁMÝ. wikipedie [online]. [cit. 14.1.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C4%9Bmecko  CHALUPA, Petr a Věra ŠTIKOVÁ. Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Brno: Nová škola, s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7289-379-9.  HRONEK, Milan. Vlastivěda 5. Olomouc: Prodos, 1997. ISBN 80-85806-46-0.


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást."

Podobné prezentace


Reklamy Google