Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy."— Transkript prezentace:

1 P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.

2 P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Česká republika leží uprostřed Evropy je vnitrozemský stát rozlohou je na 21. místě mezi evropskými státy má více než 10 milionů obyvatel hlavním městem je Praha

3 ZÁPIS DO SEŠITU Poloha ČR uprostřed Evropy vnitrozemský stát více než 10 milionů obyvatel hlavní město Praha

4 N AŠI SOUSEDÉ Česko sousedí se čtyřmi státy: Slovenskem (na východě) Rakouskem (na jihu) Německem (na západě) Polskem (na severu)

5 ZÁPIS DO SEŠITU Naši sousedé Česko sousedí se čtyřmi státy: Slovenskem (V) Rakouskem (J) Německem (Z) Polskem (S)

6 S TÁTNÍ HRANICE ohraničení území každého státu ČR je členem EU, proto lze volně překračovat hranice členských států EU (Schengenská dohoda)

7 ZÁPIS DO SEŠITU Státní hranice ohraničení území každého státu

8 E VROPSKÁ UNIE ČR je od 1. května 2004 členským státem Evropské unie EU usiluje o sjednocení všech evropských zemí státy společně hospodaří, spolupracují, používají jednotnou měnu (euro)

9 ZÁPIS DO SEŠITU Evropská unie ČR je členem EU od 1. května 2004 státy EU spolupracují, používají jednotnou měnu (euro)

10 H ISTORICKÉ ZEMĚ ČR území České republiky bylo ve středověku rozděleno na tři historické země: Čechy (hl. město Praha) Morava (hl. město Brno) Slezsko (hl. město Opava)

11 ZÁPIS DO SEŠITU Historické země od středověku tři historické země: Čechy (hl. město Praha) Morava (hl. město Brno) Slezsko (hl. město Opava)

12 O BYVATELSTVO ČR občany ČR jsou Češi, Moravané a Slezané národnosti: česká, moravská nebo slezská národnostní menšiny – zástupci jiných národů, např. Slováci, Poláci, Němci, Ukrajinci, Vietnamci, Romové úředním jazykem je v ČR čeština

13 O BYVATELSTVO ČR v některých oblastech se mluví místním nářečím (hanácky, chodsky, lašsky…) někde se dodržují lidové zvyky a nosí kroje

14 ZÁPIS DO SEŠITU Obyvatelstvo ČR Češi, Moravané a Slezané národnosti: česká, moravská nebo slezská národnostní menšiny – zástupci jiných národů, (Slováci, Poláci, Němci, Ukrajinci, Vietnamci, Romové...) úřední jazyk ČR: čeština některé oblasti používají místní nářečí (hanácky, chodsky, lašsky…), dodržují lidové zvyky a nosí kroje

15 O PAKOVÁNÍ Poloha ČR uprostřed Evropy vnitrozemský stát více než 10 milionů obyvatel hlavní město Praha Naši sousedé Česko sousedí se čtyřmi státy: Slovenskem (V) Rakouskem (J) Německem (Z) Polskem (S) Státní hranice ohraničení území každého státu Evropská unie ČR je členem EU od 1. května 2004 státy EU spolupracují, používají jednotnou měnu (euro) Historické země ČR od středověku tři historické země: Čechy (hl. město Praha) Morava (hl. město Brno) Slezsko (hl. město Opava) Obyvatelstvo ČR Češi, Moravané a Slezané národnosti: česká, moravská nebo slezská národnostní menšiny – zástupci jiných národů, (Slováci, Poláci, Němci, Ukrajinci, Vietnamci, Romové...) úřední jazyk ČR: čeština některé oblasti používají místní nářečí (hanácky, chodsky, lašsky…), dodržují lidové zvyky a nosí kroje

16 O TÁZKY A ÚKOLY Kde v Evropě leží Česká republika? S kterými státy Česko sousedí? Ukažte si státní hranici České republiky. Kteří naši sousedé jsou členy Evropské unie? Jaké národnosti jsou obyvatelé našeho státu? Co jsou národnostní menšiny?


Stáhnout ppt "P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy."

Podobné prezentace


Reklamy Google