Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."— Transkript prezentace:

1 Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2046 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM:Září 2012

2 Anotace:Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk:Český Očekávaný výstup:Interaktivní forma výuky, podpora při výkladu Ročník:VIII. Druh učebního materiálu:Prezentace Power Point

3 Náboženství v Evropě

4 Světová náboženství Mezi hlavní světová náboženství patří: Křesťanství 33,3% Islám 21% Islám 21% Judaismus 0,2% Judaismus 0,2% Buddhismus 5,8% Buddhismus 5,8% Hinduismus 13,3% Hinduismus 13,3% Ostatní náboženství 12,3% Dále lidé bez vyznání 11,8%

5 Křesťanství Křesťanství je nejrozšířenější náboženství na světě. Křesťané věří vždy v jednoho Boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna, uznávají křest a další svátosti, věří v možnost odpuštění hříchů a spásy a očekávají druhý příchod Kristův. Křesťané chápou život a smrt Ježíše Krista jako Boží čin, který člověka zachraňuje z duchovní smrti, přináší mu odpuštění a smíření s Bohem.

6 Znaky a symboly Křesťanství

7 Křesťané v Evropě Různé proudy křesťanství po staletí dominují náboženské scéně Evropy. Křesťané tvoří většinu věřících ve všech evropských státech, s výjimkou několika balkánských států a států na pomezí Evropy a Asie (např. Turecko, Albánie, Kosovo), kde dominuje islám.

8 Pravoslavný kostel Sv. Gorazda v Olomouci

9 Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze – nejvýznamnější katolický kostel v České republice

10 Převažující náboženství Pravoslavní Protestanti Katolíci Islám Křesťané:

11 Islám Toto náboženství je založeno na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století. Islám se vyskytuje v Arabských zemích, ve střední Asii, Indii a Indonésii, díky migraci sílí v Evropě. Vyznavači Islámu jsou muslimové, věří v Boha Alláha. Posvátná kniha muslimů je Korán.

12 Znaky a symboly Islámu Korán Muslimská žena Korán Muslimská žena

13 Judaismus Judaismus je národním náboženstvím Židů. Věřící vyznávají jednoho Boha zvaného Jahve. Judaismus je rozšířen hlavně v Izraeli, USA a velkých evropských městech. Tóra je židovská Bible. Synagoga je židovský kostel, je místem, kde se věřící scházejí k modlitbě.

14 Znaky a symboly Judaismu Davidova hvězda Synagoga v Praze Synagoga v Praze

15 Sekty Sekta je menšinová, náboženská skupina určitého směru. Mezi nejznámější sekty patří: Mormoni Moonisté Moonisté Svědci Jehovovi Svědci Jehovovi Scientologové Scientologové

16 Shromáždění svědků Jehovových v Sále Království

17 Zdroj: http://commons.wikimedia.org/wiki, konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázku http://commons.wikimedia.org/wiki HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN 80-7289- 101-4.


Stáhnout ppt "Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda."

Podobné prezentace


Reklamy Google