Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-17.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-17."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-17

2 Výchova k občanství Islám Mgr. Vilém Nejezchleb Ilustrační foto | foto: Adéla Dražanová, iDNES.cz

3 Islám je monoteistické náboženství založené na učení proroka Muhammada, náboženského a politického vůdce působícího v 7. století.

4 http://blog.marhaba.com.qa/2012/03/27/the-dome-of-the-rock-lecture- at-mia/

5 Islám Slovo islám znamená „ podrobení se“ či odevzdání se Bohu ( arabsky Alláh). Stoupenec islámu se nazývá muslim, což znamená „ten, kdo se podřizuje Bohu“. Počet muslimů je 1,57 až 1,65 miliardy, což z islámu činí po křesťanství druhé největší náboženství světa

6 Islám Muslimové věří, že Bůh Muhammadovi zjevil Korán, který společně se Sunnou (Muhammadovy činy a slova) považují za základní prameny islámu.

7 Islám Každý Mohamedův následovník se musí v první řadě podvolit Aláhovi a jeho vůli.

8 Islám V rámci toho je hlásán naprostý fatalismus, takže každý krok lidské bytosti je předurčen Aláhem a vše co se stane je tak jeho dílem (to má velký vliv na lidskou motivaci a na absenci individuality). To samozřejmě odporuje hebrejskému a křesťanskému pojetí svobodné vůle u křesťanů a židů i pojetí člověka jako kreativní individuality.

9 Foto: http://www.reflex.cz (profimedia)

10 Islám Téměř každý muslim je příslušník jedné ze dvou hlavních islámských větví, a to sunny (asi 85 %) nebo šíity (asi 15 %). Rozdělení, které vedlo k tomuto rozštěpení muslimské obce nastalo v 7. století a jeho příčinou byla otázka nástupnictví ve vedení muslimské obce

11 http://www.egypt-web.cz/clanky/islam-1-cast

12 Islám – KORÁN Základní knihou islámu je Korán, veršovaná sbírka božích sdělení věřícím, kterou podle muslimů Mohamedovi nadiktoval prostřednictvím archanděla Gabriela sám Bůh K tomuto rozštěpení muslimské obce, nastalo v 7. století a jeho příčinou byla otázka nástupnictví ve vedení muslimské obce

13 Foto: http://www.reflex.cz (profimedia)

14 Korán Je ale nutné zdůraznit, že strukturou a především formou je od Bible naprosto odlišný, protože na rozdíl od ní je Korán dán muslimům jako dokonalý a navždy neměnný text. To zaručuje Islámu pevné základy napříč dějinnými událostmi, neboť je tím prakticky potlačena jakákoliv možnost spekulace.

15 Pět pilířů islámu Víra v jedinost Boží a božské poslání Mohameda Modlitba (5x denně k Mekce) Půst (v měsíci Ramadánu od úsvitu do soumraku Udílení almužny chudým (2,5 % čistých ročních zisků ve prospěch nižších sociálních vrstev Pouť do Mekky (jednou za život, umožňuje- li to finanční situace a zdravotní stav muslima)


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-17."

Podobné prezentace


Reklamy Google