Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem."— Transkript prezentace:

1 Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název projektu: Všichni máme stejnou cestu, registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/01.0007

2 Ahoj kamarádi, jmenuji se včelka Mája a chtěla bych vám ukázat, jak se u nás v úle žije a co všechno umíme!

3  patří k nejpilnějšímu hmyzu  žije ve velkých společenstvech, v úle může být až 50 000 včel

4 Pozorně si prohlédni včelí tělo!

5 Včely žijí v úlech.

6 Mezi včelami funguje dokonalá dělba práce:  Královna - klade vajíčka do šestibokých komůrek,  Trubec – musí oplodnit mladé matky.  Dělnice - vykonávají pro včelstvo všechny ostatní potřebné práce: V každém úlu žije vždy: Královna – matka, několik stovek trubců, několik tisíc dělnic. vyhledávání a přinášení potravy (nektar, medovice, pyl, voda), zpracovávání medu, stavbu plástů, krmení matky, trubců a plodu, střežení vchodu do úlu, úklid a čištění, ….

7 Královna naklade vajíčka do šestibokých komůrek. Nejprve se vrátíme ke královně a podíváme se, co se děje, než se vylíhne včelka jako jsem já. vajíčko larva kukla včela Už za 3 dny se z vajíčka vylíhne larva. Dělnice komůrku s larvou zavíčkují voskem a larva se zakuklí. Za 3 týdny od nakladení vajíčka se vylíhne včela.

8 Nyní vám povyprávím, co všechno za svůj život dělá pilná včelka - dělnice. Dělnice

9 Dělnice jsou nejvíce užitečné poslední 3 týdny svého života, když opylují rostliny. Jak včely zpracovávají nektar na med ? Dělnice Včely sají nektar – sladkou šťávu z květů. Včely také sbírají pyl a zachycují ho na zadních nožičkách.

10 Než se zaplní jedno políčko plástve, musí pro nektar letět hodně včeliček. Pak jiné včelky nektar zahustí a odpaří vodu a tak vznikne med. Nasbíraný nektar a pyl včelky odnesou do úlu a uloží do plástev.

11 Žihadlo Žihadlo  Včela má žihadlo opatřené zpětnými háčky. Když je zabodne do těla člověka, jiných savců nebo ptáků, není schopná je vytáhnout a následně zahyne.  Z hmyzího těla je však vytáhne bez potíží.  Včela bodá jen v případě obrany!!!

12 Zapamatovali jste si něco ze života včel ? Včely žijí v _______. Včely žijí v _______. V úle žije královna, trubci a __________. V každém úle žije jen jedna ___________. V každém úle žije jen jedna ___________. Trubci mají za úkol. Trubci mají za úkol. Proč jsou včely užitečné? Kdo klade vajíčka? VÝBORNĚ, JSTE MOC ŠIKOVNÍ ! VÝBORNĚ, JSTE MOC ŠIKOVNÍ ! Včelí produkt úlech královna opylují rostliny dělnice královna med oplodnit královnu


Stáhnout ppt "Předmět:Přírodověda Ročník:5. Tematický okruh:Rozmanitost přírody Název učiva:Včela medonosná Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem."

Podobné prezentace


Reklamy Google