Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"— Transkript prezentace:

1 Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Základní škola a Mateřská škola Doksy – Staré Splavy, příspěvková organizace Sada VY_32_INOVACE_05 Český jazyk PŘ -4. roč ,t.s. ,vzdělávací oblast- Člověk a jeho svět Klíč k zápisu sady Předmět-ročník-pořad. Číslo DUM.autor DŮM, vzděl. oblast DUM vypracován dne: Ověřeno ve výuce dne:  

2 MRAVENEC LESNÍ ANOTACE Výuková prezentace seznamuje žáky s mravencem lesním. S životem a druhy mravenců .S jejich úlohou v mraveništi. Zařazuje mravence lesního podle druhu potravy a významu pro les. Materiál je určen pro interaktivní výuku. DATUM   AUTOR Tereza Skálová JAZYK Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP Seznámení se životem mravence lesního ,s druhy mravenců a s jejich úlohou v mraveništi SPECIÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ POTŘEBY KLÍČOVÁ SLOVA  blanokřídlý hmyz , královna , dělnice , všežravec , chráněný živočich, symbióza, sociální hmyz DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU Prezentace DRUH INTERAKTIVITY  aktivita CÍLOVÁ SKUPINA Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁVÁNÍ Základní vzdělávání- první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA  8-11 let CELKOVÁ VELIKOST

3 MRAVENEC LESNÍ Tereza Skálová

4 je blanokřídlý a sociální hmyz.
Mravenec lesní je blanokřídlý a sociální hmyz.

5 SOCIÁLNÍ HMYZ MRAVENIŠTĚ
V jednom hnízdě žije a spolupracuje více jedinců téhož druhu. (včely , vosy)

6 V mraveništi žijí: KRÁLOVNA Samička Dožívá se až 20 let.
Pouze ona klade vajíčka. Po páření se jí ulomí křídla.

7 V mraveništi žijí: DĚLNICE SAMEČCI Jsou neplodné Žijí asi 6 let.
Shánějí potravu. Starají se o potomstvo. Chrání hnízdo Jsou okřídlení Žijí velice krátkou dobu. Po svatebním letu (spáření) umírá.

8 Život mravence V březnu královny kladou vajíčka, ze kterých se vylíhnou samci a samice. Po vylíhnutí nastává období páření (květen až září). Kdy samička získává sperma od více samců, které uschovává ve schránce a dle potřeby klade vajíčka po celý svůj život. Oplodněná královna ztratí křídla a snaží se založit novou kolonii. Protože to sama nedokáže, vleze do hnízda svého druhu, nebo do hnízda mravence otročícího, kde zabije slabší královnu a převezme její místo.

9 Vývojová stádia mravence lesního
Královna naklade vajíčka ,o která se starají mladé dělnice. Larvičky jsou krmeny , čištěny a udržovány v teple. Larvy dělnic jsou mnohem menší než samiček a samečků. Kukly dělnic jsou také menší . Po vylíhnutí mladé dělnice okamžitě pracují. Foto autor

10 Potrava Mravenec lesní je všežravec.
Živí se hmyzem a jinými malými živočichy, sladkou šťávou zralých plodů, olejnatými semeny a také medovicí (výměšky žláz mšic).

11 Symbióza Spolupracují s mšicemi, které chrání před nepřáteli . Přenášejí je na vyhlédnutý strom a živí se jejich výměšky. Podobně spolupracují i s některými larvami motýlů. Mravenec přenáší mšici.

12 Mravenišť je málo , proto je mravenec lesní chráněný.
Význam mravence Mravenec lesní je užitečný . Hubí velké množství lesních škůdců. Mravenišť je málo , proto je mravenec lesní chráněný.

13 Opakování Popiš vývoj mravence:
vajíčka dospělec larvičky kukla

14 Kdo jsem: Žiji velice krátkou dobu . Po svatebním letu umírám. Dožívám se až 20 let . Pouze já kladu vajíčka. DĚLNICE SAMEČEK KRÁLOVNA

15 Použitý materiál: cit Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách"

Podobné prezentace


Reklamy Google