Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.3335 AutorMgr. Pavla Ondrušková ČísloVY_52_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS NázevMikroskop PředmětPřírodopis Ročník/y/6. - 7. ročník Anotace Prezentace obsahuje základní informace o mikroskopu. Žáci se seznámí s částmi a nejběžnějšími druhy mikroskopů. Materiál je vhodný pro použití na interaktivní tabuli. Závěrečné opakování slouží jako zápis do sešitu (vlepení pracovního listu), je vhodné je použít i jako opakovací testík. Druh učebního materiálu Prezentace doplněná pracovním listem Datum vytvoření Datum ověření 26.7. 2013 9.9. 2013

2

3 Mikroskop mikroskop, česky též drobnohled, je optický přístroj pro zobrazení malého sledovaného objektu ve větším zvětšení slouží pro laboratorní pozorování drobnohledných organismů a přírodnin existuje několik druhů mikroskopů využívajících odlišné zdroje k vytváření obrazu podle některých zdrojů první drobnohled sestavil v roce 1590 v Nizozemsku Zacharias Janssen mikroskop zdokonalil a k vědeckým účelům začal používat Holanďan Antony van Leewenhoek (čti Levnhůk) kolem roku 1650

4 Popis mikroskopu Běžný mikroskop se skládá z : optické části, která zajišťuje vznik a promítání obrazu mechanické části, která chrání optickou část a tvoří tělo mikroskopu optická část okulár tubus objektiv stativ zaostřovací šrouby stolek otáčivý nosič osvětlení svorky mechanická část

5 Optická část mikroskopu Základem mikroskopu jsou dvě čočky: první, do které se díváme, se nazývá okulár (okulár se vkládá do tubusu) druhá čočka se nazývá objektiv (je blíže pozorovanému předmětu) Většina mikroskopů má tři objektivy s různým zvětšením. Můžeme je dle potřeby měnit, jsou upevněny na otáčivém nosiči. Zvětšení pozorovaného předmětu vypočítáme jako součin zvětšení okuláru a zvětšení objektivu. Příklad: Objektiv zvětšující 20krát, okulár zvětšující 10krát pozorovaný předmět bude zvětšený 200krát.

6 Mechanická část mikroskopu Pozorovaný mikroskopický preparát se upíná pomocí dvou svorek na stolek mikroskopu. Uprostřed stolku je otvor, kterým prochází k preparátu zdola světlo (odražené zrcátkem nebo osvětlením – reflektorek se žárovičkou). Pozorovaný preparát zaostříme pomocí zaostřovacích šroubů. Vše je upevněno na stativu – stojanu mikroskopu.

7 Druhy mikroskopů Existuje několik druhů mikroskopů využívajících odlišné zdroje k vytváření obrazu. Nejznámější a nejběžnější jsou klasické světelné mikroskopy, které dělíme na: monokulární – jedná se o nejběžnější typy mikroskopů Binokulární mikroskopy mají přímo dva objektivy, jsou tedy jakousi soustavou dvou menších mikroskopů spojených k sobě. Do každého okuláru pak odchází jeden paprsek a můžeme se pohodlně dívat oběma očima. Existuje i takzvaný trinokulární mikroskop, kdy dva tubusy jsou určené pro pozorování očima a třetí slouží k připojení fotoaparátu nebo kamery.

8 Závěrečné opakování Popiš části mikroskopu:

9 Doplň text: Mikroskop, česky též ……………….., je ……………………………….……. pro zobrazení malého sledovaného objektu ve větším zvětšení. Běžný mikroskop se skládá z …………...... části, která zajišťuje vznik a promítání obrazu a z ……………... části, která chrání optickou část a tvoří tělo mikroskopu. Základem mikroskopu jsou dvě …………. : první, do které se díváme, se nazývá ………………, druhá čočka se nazývá ……………………………. (je blíže pozorovanému předmětu). Pozorovaný mikroskopický preparát se upíná pomocí dvou ………………… na ………………….. mikroskopu. Uprostřed stolku je otvor, kterým prochází k preparátu zdola světlo (odražené ……………… nebo osvětlením – reflektorek se žárovičkou). Pozorovaný preparát zaostříme pomocí…………………………... Vše je upevněno na ………….. – stojanu mikroskopu.

10 Řešení

11 Mikroskop, česky též drobnohled, je optický přístroj pro zobrazení malého sledovaného objektu ve větším zvětšení. Běžný mikroskop se skládá z optické části, která zajišťuje vznik a promítání obrazu a z mechanické části, která chrání optickou část a tvoří tělo mikroskopu. Základem mikroskopu jsou dvě čočky: první, do které se díváme, se nazývá okulár, druhá čočka se nazývá objektiv (je blíže pozorovanému předmětu). Pozorovaný mikroskopický preparát se upíná pomocí dvou svorek na stolek mikroskopu. Uprostřed stolku je otvor, kterým prochází k preparátu zdola světlo (odražené zrcátkem nebo osvětlením – reflektorek se žárovičkou). Pozorovaný preparát zaostříme pomocí zaostřovacích šroubů. Vše je upevněno na stativu – stojanu mikroskopu.

12 Zdroje: AUTOR NEUVEDEN. Mikroskop - Wikipedie [online]. [cit. 26.7.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikroskop ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1., přeprac. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c1999, 8 - 9. ISBN 8072350684. DR. MAPPES, Timo. Wikimedia Commons [online]. [cit. 26.7.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leitz_117298_frei.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leitz_117298_frei.jpg DOLBUNOV. Wikimedia Commons [online]. [cit. 26.7.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Micromet3m.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Micromet3m.jpg foto – autor materiálu – Mgr. Pavla Ondrušková Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,"

Podobné prezentace


Reklamy Google