Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.32 Viry Vytvořeno: 01.02.2013 Ověřeno: 04.04.2013 Třída: Ve1

2 Říše živočichů Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace viz. učebnice Klíčová slova:bakteriofág, kapsida, virion, Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Viry Patří mezi nebuněčné organismy. Jejich velikost je 15 – 390 nm, jsou viditelné pouze elektronovým mikroskopem. Jsou tvořeny virovou částicí, které se říká virion. Virion obsahuje některou nukleovou kyselinu, kterou chrání bílkovinný obal (kapsida). Existence virů je vázaná na živou hostitelskou buňku. Způsobují nemoci živočichů a rostlin – virózy.

4 Rostliny a viry Nejčastěji se přenášejí hmyzem. Rostliny se neléčí, ale šlechtí na odolnost proti virózám. Lehká viróza u rostlin - jsou barevné dekolorace listů např. mozaika tabáku. Těžké virózy u rostlin jsou např. kadeřavost, svinutka. Způsobuje snížení výnosu o desítky %. Jejich šíření se bráníme použitím zdravé sadby, kterou v žádném případě neklonujeme a výběrem vhodného prostředí – půdně - klimatických podmínek.

5 Živočichové a viry U živočichů je obtížná ochrana z důvodů lehkého zmutování viru, a proto preventivní opatření – očkování není 100% účinné. Nejčastější viróza u člověka je chřipka, která může způsobit pandemii (miliony obětí).

6 Bakteriofág Vir napadající bakterie se nazývá: Bakteriofág – je tvořen hlavičkou a bičíkem.

7 Mozaika Rotaviry

8 Otázky a odpovědi 1. Mezi jaké organismy patří viry? Mezi nebuněčné. 2. Na co je vázána existence virů? Na živou hostitelskou buňku. 3. Jak se nazývá virová částice? Virion. 4. Čím je tvořen bakteriofág? Hlavičkou a bičíkem. 5. Co je to kapsida? Bílkovinný obal.

9 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Viry Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google