Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). OSTATNÍ DRUHY MAS

2 OBSAH DRUHY MAS CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ MAS PRACOVNÍ LIST

3 DRUHY MAS KOŇSKÉ MASO NUTRIE PŠTROS KLOKAN ANTILOPA LAMA SOB

4 KOŇSKÉ MASO Nápadně tmavočervené až hnědočervené barvy, která je mnohem tmavší než u ostatních jatečných zvířat. Koňské maso je dlouze vláknité a tuhé. Obsahuje málo tuku (ten je nažloutlý), bílkoviny, minerální látky a vitamíny. Má větší obsah glykogenu, který dodává koňskému masu mírně nasládlou chuť. Nejen koňské maso, ale také maso oslů, mul a mezků lze konzumovat a připravit pro výsek.

5 DĚLENÍ KOŇSKÉHO MASA Dělí se nejdříve na půlky a potom na čtvrtě. Jednotlivé čtvrtě se dělí na přední a zadní čtvrť, z nichž se získávají tyto části: I. Zadní maso bez kostí (vykostěný roštěnec vysoký a nízký, svíčková, maso z kýty a z plece) II. Zadní maso s kostí (vysoký roštěnec – šus) III. Přední maso bez kostí (husička, plátek, bok bez kostí, kližky a ostatní přední maso) IV. Přední maso s vrostlými kostmi (krk, žebro, hrudí, péro a bok)

6 KŮŇ

7 NUTRIE Maso z nutrie je velmi vysoké kvality a lehce stravitelné. Složením velmi podobné masu králičímu. Svalovina nutrie je tmavší s jemnějšími svalovými vlákny. Kalorickou hodnotou se vyrovná jehněčímu masu. Vzhledem k velmi nízkému obsahu cholesterolu, tuku (do 5 %) a vysokému obsahu bílkovin (kolem 20 %) je maso nutrií hodnoceno jako dietní.

8 NUTRIE Ve svalové tkáni je jiná skladba rozložení tuku, proto si zachovává šťavnatost. Nezanedbatelný je i vysoký obsah sacharidů a proteinů (kolem 20 %). Maso z nutrie se dá upravovat na všechny způsoby podobně jako maso králíka. V domácnostech je nejčastější kulinářskou úpravou pečená nutrie na česneku.

9 NUTRIE

10 PŠTROS Maso pštrosa považují znalci již dlouho za maso gurmánů. Pštrosí maso je na pohled i chuťově podobné masu srnčímu a telecímu. Je neobyčejně libové, mimořádně jemné. Sval pštrosa neobsahuje více než 0,3 % tuku. Pštrosí maso má nízký obsah cholesterolu, vysoký obsah proteinů a vitamínů A, C. Je vhodné pro diabetiky a pro osoby těžce pracující.

11 PŠTROS

12 KLOKAN Chutí a vůní připomíná klokaní maso srnčí, zároveň se jedná o maso velice křehké a šťavnaté. Dováží se z Austrálie a přilehlých oblastí ve vakuu hluboce zmrazené. Klokaní maso si postupně získává své příznivce. Celkem je známo 48 druhů. Pro konzumaci se využívá svalovina pouze z pěti druhů klokanů. Můžeme jej připravovat jako steaky, grilovat, péct, dusit.

13 KLOKAN KLOKAN RUDÝ

14 ANTILOPA Antilopí maso je v Africe považováno za jedno z nejchutnějších. V ČR je dostupné a považuje se za exotickou specialitu. Barva antilopího masa je i po tepelné úpravě jasně červená. Je křehké a dietní. Chutí se podobá velmi mladému hovězímu.

15 ANTILOPA K masu přistupujeme jako ke zvěřině – necháme maso zrát, následně odblaníme, nebo marinujeme. Pozor, kořeněná mořidla překrývají přirozenou chuť masa! Oblíbená je příprava antilopího masa na grilu, hodí se na minutky, guláše a karé.

16 ANTILOPA ANTILOPA LOSÍ

17 LAMA Zatím se lamí maso stává hitem jen ve své původní vlasti – Argentině. Staly se vyhledávanou pochoutkou nejbohatších Argentinců. Má pevnou konzistenci a zároveň jemnou chuť Může být jak vynikající lahůdkou pro gurmány s vytříbenou chutí, tak i pro lidi se zvláštním dietním režimem.

18 LAMA

19 SOB Sobí maso je velice populární především v severských zemích. Sobí maso konzumují na Aljašce, Norsku, Švédsku, Finsku, Rusku a Kanadě. Naproti tomu mnoho lidí především v Anglii, Irsku a USA by soba nikdy neochutnali. Mají totiž silně zakořeněnou představu, že tato zvířátka patří pouze do vánočního spřežení jejich Santa Clause.

20 SOB

21 PRACOVNÍ LIST Jaké méně známá a exotická zvířata můžeme nově v ČR chovat a zabíjet pro maso i kůži? Popište některý druh exotického zvířete? Jak budete tepelně upravovat masa exotických zvířat? Co obsahuje koňské maso? Proč nemoříme antilopí maso?

22 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. DEZIDIR. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pasouc%C3%A D_se_k%C5%AF%C5%88.jpg STR. 9. ŠJŮ. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cty%C5 %99koly,_nutrie.jpg?uselang=cs STR. 11. HUHULENIK. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ostriches_in_D %C4%9Btenice_1.jpg STR. 13. MISTVAN. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macropus.rufus- 1-ZOO.Olomouc.jpg?uselang=cs

23 ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 16. MISTVAN. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Taurotragus.ory x-02-Krakow.jpg?uselang=cs STR. 18. de:Benutzer:Mijobe. [online]. [cit. 2013-4-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Young_lama.jpg STR. 20. ALEXANDRE BUISSE. [online]. [cit. 2013-4- 29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Strolling_reinde er.jpg?uselang=cs


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google