Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?"— Transkript prezentace:

1 Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech? Chemický technolog: Jak mám všechny chemické a fyzikální procesy probíhající v aparátech správně řídit, zajistit opravu aparátu nebo jeho částí, nebo navrhnout vylepšení stávajícího procesu? Pro rozlišení pojmů si položme otázky tak, jak to dělá chemik, chemický inženýr a chemický technolog:

2 Obor: Chemie a chemické technologie Fyzikální a chemické vlastnosti látek Reaktivita látek a mechanismus reakcí Syntéza nových látek nebo nalezení alternativních syntéz známých látek Práce chemika – potřebné znalosti a poslání Příklad znalostí: nitrace benzenu jako elektrofilní substituce

3 Obor: Chemie a chemické technologie Fyzikální a chemické vlastnosti látek Modelování – fyzikální a matematické modely Vývoj procesu (zvětšování měřítka) – návrh aparátů a optimalizace jejich chodu Práce chemického inženýra – potřebné znalosti a poslání Příklad: návrh nitrace benzenu a separace produktu (nežádoucí tvorba dinitrobenzenu a nekontrolované růst teploty) Výběr reaktorů a separátorů z hlediska maximalizace výtěžku produktu a bezpečnosti pro předepsané množství. Porozumění fyzikálně chemickým pochodům v reaktorech a separačních zařízeních

4 Obor: Chemie a chemické technologie Do jisté míry vše předchozí. Vývoj trhu a cen surovin a produktů – ekonomika je důležitá při vývoji procesu. Optimalizace procesu – změny dodavatelů surovin, tlak na redukci provozních nákladů. Organizační schopnosti – zabezpečení oprav, plánování odstávek (výměna katalyzátoru v reaktoru, uvolnění úsad v separátorech, aj.) Práce chemického technologa – potřebné znalosti a poslání

5 Obor: Chemie a chemické technologie Obecná a anorganická chemie Organická chemie Matematika Fyzika Fyzikální chemie Chemické inženýrství Analytická chemie Profilové předměty bakalářského oboru:

6 Obor: Chemie a chemické technologie Navrhování procesů Optimalizace procesů Vývoj a testování katalyzátorů Matematické modelování Vývoj laboratorních aparátů – fyzikální modely procesů Zapojení studentů do výzkumu:


Stáhnout ppt "Obor: Chemie a chemické technologie Chemik: Co se děje s hmotou při chemických reakcích? Chemický inženýr: Co se děje v aparátech, tj. reaktorech a separátorech?"

Podobné prezentace


Reklamy Google