Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,"— Transkript prezentace:

1

2  Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě, které má téměř jednu miliardu následovníků  tradiční indický filosofický a náboženský koncept založený na historických duchovních praktikách, které jsou součástí životního stylu.

3  Dharma – princip, který udržuje odvěký spravedlivý řád, podporuje osobní rozvoj a neutralizuje chaos (adharma).  Karma – princip, podle kterého je lidský život pouze článkem v řetězci životů a úspěch života závisí na předešlých a současných skutcích.

4  Reinkarnace – princip, podle kterého se lidská duše převtěluje (reinkarnuje) z jednoho těla do druhého. Do jaké podoby se člověk převtělí, závisí na jeho minulých činech.  Jóga – pro tělesné a hlavně duchovní zdokonalování byl v hinduismu vypracován systém jógy, v němž klíčovou úlohu hraje meditace.

5 Brahma  Je tvůrcem světa, vševědoucí. Na vyobrazení má 4 hlavy, na důkaz toho, že vidí všude a všechno. Brahma také ničí a tvoří svět. Hinduisté věří, že v prvním dnu Brahma svět stvoří, poté odpočívá a pozoruje a v sedmém dnu svět zničí.(Dny božstev jsou ovšem nepoměrně delší.) Šiva  Přezdíván ničitel, vládne nad životem a smrtí, nad mírem i nad válkou.

6 Višnu  Pán vod a pečovatel lidí. Když je lidem nejhůře, přichází na Zem v jedné ze svých podob. Podoby jsou následující:  Ryba, Želva, Kanec, Půlčlověk-půl lev, Trpaslík a obr, Lučištník, Ráma, Kršna, Budha!, Kalkin (ten se ještě nezjevil  Višnu dále řídí reinkarnaci – tedy převtělování. Když člověk zemře, Višnu posoudí jeho skutky a pošle ho zpátky na zem. Pokud činil zlo, pak se může narodit třeba jako hmyz či plaz. Pokud dobro, tak se narodí do kasty vyšší než ze které přišel.

7 GURU  V dnešním světě mají hinduisté svého Guru. Je to vlastně hlava církve hinduistů (obdoba papeže) a má za úkol hlásat hinduismus a učit jeho zásadám. V řízení hinduismu jako víry mu pomáhají Svámiové. Hinduisté vytvořili spoustu zajímavých chrámových komplexů – nejznámější: Amgkorvat. Tři hlavni proudy hinduismu jsou: višnavismus (70% hinduistů, kult Višny) šivismus (25%, kult Šivy) Šaktismus či tantrismus (4 %, kult Šakti, manželky Šivy).

8 Rozdělení společnosti do základních čtyř různých vrstev 1. bráhmani – kasta kněží, 2. kšatrijové – kasta bojovníků,. 3. vajšjové – kasta středního stavu – rolníci a měšťané, 4. šúdrové – kasta služebnictva.

9  největší hinduistický chrámový komplex v Indonésii a současně jeden z největších v jihovýchodní Asii. Leží na ostrově Jáva. Je ukázkou typické hinduistické c hrámové architektury. Je zapsán na seznamu památek Světového dědictví UNESCO.

10  Sedm nejposvátnějších měst hinduismu – Váranásí, Haridwar, Ayodhya, Mathura, Dwarka, Kanchipuram a Ujjain  V Indii je kráva posvátné zvíře. Nesmí se zabít, dokonce tu funguje nemocnice pro krávy

11  V hinduismu má modlitba velmi blízko k meditaci a pohroužení se. Pro modlitbu neexistují žádné obecné předpisy, zde se Hindové řídí rozličnými zažitými rodinnými tradicemi.

12  „Zdravý člověk má mnoho přání, nemocný jen jedno.“  „Kdo pěstuje myšlenky, mnohé sklidí, a bez srpu.“  „Ani ta nejhloupější žena nepoví mužovi pravdu.“ A TO JE VŠECHNO


Stáhnout ppt " Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,"

Podobné prezentace


Reklamy Google