Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV:VY_32_Inovace_Informatika_1 ČÍSLO DUM:2 TÉMA:Excel – absolutní adresace ROČNÍK:8. OBDOBÍ REALIZACE:3/2012

2 Anotace Prezentace popisující použití absolutní adresace buňek ve vzorcích v programu Microsoft Office Excel 2010. Obsahuje podrobný popis, kdy použít absolutní adresaci, a jak se absolutní adresace zapisuje, vše na řešených příkladech. Obsahuje i úkoly pro žáky. Možno použít i pro samostudium.

3 Absolutní adresace Ve vzorci odkazujeme i po zkopírování pořád na jednu buňku = její adresa ve vzorci se na rozdíl od ostatních buněk nemění. V adrese této buňky ve vzorci musí být znak $ - např. $C$4 Absolutní adresace = označíme adresu buňky ve vzorci a zmáčkneme F4 – tím do adresy doplníme $.

4 Příklad – všechna čísla ve sloupci A chceme vynásobit číslem 5 v buňce B1

5 Vytvoříme si vzorec pro řádek 1 do buňky C1 V C1 napíšeme = Klikneme na buňku A1 – zde absolutní adresaci nepoužijeme, protože chceme, ať se nám hodnota řádku při kopírování vzorce zvýší o 1 Klikneme na * Klikneme na buňku B1 a hned na klávesu F4 čímž se B1 změní na $B$1 – při kopírování vzorce se adresa této buňky nemění

6 Výsledný vzorec

7 Potvrdíme klávesou Enter a vzorec nakopírujeme pro ostatní řádky

8 V řádku vzorců vidíme, že zatímco adresa buněk sloupce A se během kopírování vzorce mění, adresa buňky B1 zůstává stále stejná, tj. všechna čísla sloupce A jsou postupně násobena buňkou B1.

9 úkol Vytvořte posloupnost 40 čísel počínající 15 Do vedlejšího sloupce napište pod sebe tato čísla 5, 8, 2 V dalším sloupci přičtěte ke všem číslům prvního sloupce 5 V dalším sloupci odečtěte od všech čísel prvního sloupce 8 V dalším sloupci vynásobte všechna čísla prvního sloupce 2 Použijte při výpočtech absolutní adresaci

10 Výsledek


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR:Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google