Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen."— Transkript prezentace:

1 Elektrická energie

2 Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen. Pro výpočet elektrické energie použijeme vztah: E = P.t = U.I.t Jednotkou elektrické energie je J nebo W.s (wattsekunda) 1J = 1Ws Častěji používáme odvozené jednotky: kWh (kilowatthodina) nebo MWh (megawatthodina)

3 Měření elektrické energie Elektrickou energii měříme v kilowatthodinách kWh 1 kWh = 3 600 000 J = 3,6 MJ Spotřebovanou elektrickou energii měří elektroměr (dříve elektrické hodiny) Elektroměr a) analogový b) digitální Některé elektroměry mají dva číselníky pro nízkou (tzv. noční proud) a vysokou sazbu (ve špičce) Cena 1 kWh = 4 – 5 Kč (1,2 Kč nízká sazba)

4 Skříň s elektroměry

5 Elektroměr analogový

6 Elektroměr digitální Vysoký tarif Nízký tarif T1 T2

7 Hlavní jističe

8 Příklady 1.Elektrický bojler má příkon 1,5 kW a je zapnutý každý den po dobu 8 hodin v době nízké sazby („na noční proud“). Kolik přibližně stojí energie, kterou spotřebuje bojler na ohřátí vody za měsíc? 2.Elektrická trouba má příkon 3kW. Můžeme ji zapojit do zásuvky, která je jištěna na 10 A? 3.Pan Nešetrný odjel na den z domu a zapomněl zhasnou. V bytě svítí 3 žárovky 40 W, dvě žárovky 75 W a jedna žárovka 100W. Kolik zaplatí p. Nešetrný za zbytečně vyplýtvanou energii?

9 Domácí úkol: Spotřeba elektrické energie v domácnosti, ve které žiju. Kde máte umístěný elektroměr? Jaký máte elektroměr analogový/digitální? Máte tzv. noční proud? Zjisti spotřebu elektřiny ve vaší domácnosti za 1 týden. Vypočítej, kolik stojí elektřina, kterou spotřebujete za týden (vysoký tarif 4,9 Kč/KWh, nízký tarif 1,2 Kč/KWh). Požádej rodiče o zapůjčení formuláře s vyúčtováním elektřiny za rok. Z formuláře zjisti, kolik kWh spotřebovala vaše rodina za 1 rok a s jakým dodavatelem má vaše domácnost sepsanou smlouvu. Napiš, které spotřebiče pravděpodobně spotřebovávají ve vaší domácnosti nejvíce energie. Zamysli se nad tím, jak konkrétně by se mohla snížit spotřeba elektrické energie ve vaší domácnosti. Napiš, které spotřebiče pravděpodobně spotřebovávají ve vaší domácnosti nejvíce energie. Svoji úvahu formuluj do vět. Rozsah cca 100 slov. Termín odevzdání: 9. 10. 2015 Hodnocení: Termín odevzdání:10%Dodržení všech bodů:30% Obsahová správnost:40%Grafické zpracování:20%


Stáhnout ppt "Elektrická energie. Výpočet elektrické energie Spotřebovaná elektrická energie závisí na příkonu (výkonu) spotřebiče a době, jak dlouho je spotřebič zapojen."

Podobné prezentace


Reklamy Google