Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU"— Transkript prezentace:

1 PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU

2 Práce a výkon Při přemísťování náboje v el. poli po nějaké dráze se koná práce, která se vypočte dle vztahu: El. proud je definován jako náboj, který projde vodičem za určitý čas, co matematicky vyjádřeno zní:

3 Práce a výkon Dosaďme: Definice el. práce:
Elektrická práce, kterou za určitý čas vykoná ustálený stejnosměrný elektrický proud mezi dvěma místy, je dána součinem elektrického proudu, napětí mezi těmito dvěma místy a času, během něhož proud prochází. Jednotka práce: Joule [J]

4 Práce a výkon Při konání práce se elektrická energie pole mění na jiný druh energie, například na: Světelnou ve světelných spotřebičích Tepelnou v elektrotepelných spotřebičích Mechanickou v elektrických strojích

5 Práce a výkon Jistě jste si už ve svém životě všimli, že určitou práci lze vykonat rychleji nebo pomaleji. Veličina, která vyjadřuje práci vykonanou za nějaký čas, se nazývá výkon a značíme ho písmenem P. Pokud tedy za určitý časový interval t se vykoná určitá práce W, je výkon dán vztahem:

6 Práce a výkon Jednotka výkonu:
Watt [W] – podle vynálezce parního stroje J.Watta Vyjádřeme si jednotku výkonu pomocí jednotek elektrických veličin:

7 Práce a výkon Nyní dosaďme do vztahu pro výkon Ohmův zákon:
Připomenutí Ohmova zákona:

8 Práce a výkon Ze svých domovů víme, že odebranou el. energii měříme v kWh (kilowatthodinách), jak je to možné? Z toho plyne rovnost:

9 Práce a výkon Je-li tedy 1J=1Ws, pak pro kWh platí:

10 Práce a výkon Platí tedy následující rovnosti:

11 Práce a výkon – příklad 1 Kolik korun měsíčně zaplatíme za svícení 100W žárovkou, pokud touto žárovkou svítíme denně 5 hodin (uvažujme 30-ti denní měsíc). 1kWh stojí 3,50Kč.

12 Práce a výkon – příklad 2 Jak velký proud odebírá el. varná konvice s deklarovaným výkonem 2100W při napětí 230V? Kolik zaplatíme za 10 min provozu této konvice za el. energii při ceně 3,50Kč za kWh?


Stáhnout ppt "PRÁCE A VÝKON STEJNOSMĚRNÉHO PROUDU"

Podobné prezentace


Reklamy Google