Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka."— Transkript prezentace:

1 Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka

2 Změny u občanských sdružení  občanské sdružení  spolek  základní článek o. s.  pobočný spolek  evidence Ministerstva vnitra  veřejný rejstřík na www.justice.cz – vedou krajské soudy  povinnost přizpůsobit název do 31. 12. 2015 (zápisem do rejstříku)  povinnost přizpůsobit vnitřní poměry do 31. 12. 2016 (zápisem do rejstříku, vkladem stanov)

3 Změny u občanských sdružení  nesplnění povinnosti ani na výzvu -» soud: likvidace  už nyní ale platí donucovací ustanovení občanského zákoníku (pravidla pro statutární orgány a jejich členy apod.)  může změnit svoji právní formu na ústav nebo sociální družstvo

4

5 Změny u obecně prospěšných společností  zrušen zákon č. 248/1995, o o. p. s.  další o. p. s. nemohou vzniknout, stávající se řídí dosavadními předpisy  o. p. s. může změnit právní formu na ústav, nadaci nebo nadační fond x

6 Změny u zájmových sdružení právnických osob  nový občanský zákoník tuto formu nezná  již vzniklá ZSPO se řídí dosavadními předpisy (zrušeným zákoníkem), nová vzniknout nemohou  je možno změnit právní formu na spolek (členy spolku mohou být i jen právnické osoby)

7 Změny u nadací a nadačních fondů  zrušen zákon č. 227/1997 Sb., o N a NF  nadace a NF vzniklé před 2014 se řídí ustanovením NOZ o nadacích a NF  zakladatel může do 31. 12. 2016 přizpůsobit nadační listinu požadavkům NOZ (vkladem do rejstříku)

8 Církevní právnické osoby  NOZ tuto kategorii nezná  zvl. zákon  právnické osoby evidované dle zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náb. společnostech se řídí tímto zákonem – změnami obč. práva nedotčen

9 Pro všechny typy PO společné  smlouvy uzavřené do 31. 12. 2013 se řídí „starým“ právem, strany si ale mohou sjednat režim dle NOZ  ustanovení společenské smlouvy nebo statutu právnických osob, které odporují donucujícím ustanovením NOZ, pozbyly 1. 1. 2014 platnosti  práva a povinnosti sjednaná od 1. 1. 2014 se řídí NOZ  platí nejen ustanovení o konkrétní právnické osobě, ale i „druhová“ (např. pro fundace) a „společná“ (všem PO)


Stáhnout ppt "Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka."

Podobné prezentace


Reklamy Google