Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev."— Transkript prezentace:

1 N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku: 1.5.2012 – 30.03.2014 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na hledání práce a problematiku nezaměstnanosti.

3 H LEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ, NEZAMĚSTNANOST, ÚŘADY PRÁCE, REKVALIFIKACE

4 H LEDÁNÍ PRÁCE Dospělý člověk má zodpovědnost za sebe a založí-li rodinu, i za ni. Čestný člověk si obstarává prostředky k obživě prací. Při hledání zaměstnání má dvě možnosti : 1. samostatně podnikat, 2. vstoupit do zaměstnání jako zaměstnanec. Občan, kterému se nedaří získat zaměstnání, může požádat o pomoc úřad práce.

5 Lidé hledají práci a zaměstnavatelé hledají pracovníky. Tak se vytváří trh práce. Lidská práce je na tomto trhu zbožím. Když člověk nabízí své pracovní dovednosti, obvykle napíše žádost o přijetí do pracovního poměru. Zaměstnavatelé většinou žádají tzv. profesní životopis, ve kterém uvádíme základní údaje o své osobě, vzdělání, praxi apod.

6 M OŽNOSTI HLEDÁNÍ PRÁCE Úřady práce Doporučení známých Osobní návštěva či zaslání žádostí do vytypovaných firem Různé zprostředkovatelské firmy Speciální inzertní noviny nebo inzertní přílohy v denním tisku

7 N EZAMĚSTNANOST Člověk, který nemá práci, se stává nezaměstnaným. Nezaměstnanost může člověku přinést problémy ekonomické ( má málo peněz), ale i psychické ( cítí se zbytečným, neužitečným). V současné době je nezaměstnanost velkým problémem v řadě států, včetně ČR.

8 J AK VYUŽÍT DOBU NEZAMĚSTNANOSTI Průběžné soustavné hledání práce Další vzdělávání, rekvalifikační kurzy Příležitostná práce – brigáda Práce doma, pomoc v rodině

9 P OMOC STÁTU NEZAMĚSTNANÝM Člověk, který se stane nezaměstnaným, má určitá práva. Jsou to: - právo na zprostředkování pracovního uplatnění, - právo na rekvalifikaci ( přeškolení), - právo na hmotné zabezpečení (podporu) v případě ztráty zaměstnání – při splnění určitých podmínek. V případě ztráty zaměstnání je nutné se okamžitě hlásit na příslušném úřadě práce a spolupracovat s ním.

10 Ú ŘADY PRÁCE Jsou zřizovány státem a pracují ve všech větších městech. Hlavní úkoly ÚP: - Vedou evidenci volných pracovních míst - Rozhodují o nároku na podporu v nezaměstnanosti - Poskytují poradenství uchazečům o zaměstnání - Vedou seznamy uchazečů o zaměstnání Poskytují poradenství při volbě povolání žákům škol - Informují zaměstnavatele o vhodných uchazečích o zaměstnání - Zprostředkovávají možnost rekvalifikace - Spolupracují s orgány sociálního zabezpečení při žádostech o sociální dávky

11 R EKVALIFIKACE Rekvalifikace je přeškolení na podobné nebo zcela nové povolání. Rekvalifikace probíhá většinou formou vzdělávacích kurzů, které jsou ukončeny zkouškou a vydáním dokladu o rekvalifikaci. Úřady práce organizují rekvalifikace na taková povolání, o něž je na trhu práce zájem. Po dobu rekvalifikace má uchazeč nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud kurz ukončí bez vážného důvodu předčasně, je povinen uhradit náklady.

12 K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. Jaké jsou možnosti při hledání práce ? 2. Jaké služby poskytují občanům úřady práce ? 3. Co je to rekvalifikace ? 4. Jaké údaje jsou důležité v profesním životopise? 5. Jaké jsou možnosti absolventů po ukončení školy ? Kdy nejpozději se musíš zaregistrovat na úřadě práce, pokud se ti nepodaří získat zaměstnání ?

13 ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště II. Nakladatelství Septima, Praha 2005, ISBN 80-7216-223-3 Ilustrace : www.office.microsoft.com.


Stáhnout ppt "N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev."

Podobné prezentace


Reklamy Google