Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, 30.9. 2014 Projekt OP LZZ „Aktivní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, 30.9. 2014 Projekt OP LZZ „Aktivní."— Transkript prezentace:

1 Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, 30.9. 2014 Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním trhu” (CZ.1.04/5.1.01/77.00400) je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Více informací na webu projektu: http://www.cepres-muni.cz/aktualni-vyzkum/aktivni- matching/http://www.cepres-muni.cz/aktualni-vyzkum/aktivni- matching/

2 Vybrané úkoly ÚP ČR soustavně monitorují a vyhodnocují situaci na trhu práce a přijímají opatření na ovlivnění poptávky a nabídky práce, vedou evidenci volných pracovních míst, zprostředkovávají zaměstnání uchazečům a zájemcům o zaměstnání, poskytují fyzickým osobám a zaměstnavatelům poradenské služby v oblasti volby či změny povolání, dalšího profesního vzdělávání, informační a další služby, zajišťují rekvalifikaci, zabezpečují uplatňování nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, poskytují příspěvky z prostředků na aktivní politiku zaměstnanosti, zabezpečují výkon agend zahraniční zaměstnanosti, zaměstnávání občanů ČR v zahraničí a občanů EU a cizinců v ČR

3 Zásadní rozpor v činnosti ÚP ČR 1.ÚP má nabízet pracovní uplatnění každé osobě vedené v jeho evidenci a současně 2.ÚP má přesně reagovat na požadavky zaměstnavatelů Nelze splnit oba požadavky současně!

4 Očekávané změny v činnosti ÚP Příčiny: Nová situace na pracovních trzích ve vyspělých zemích způsobí růst přirozené míry nezaměstnanosti. Na pracovním trhu bude trvale k dispozici více volných pracovních sil, než počet pracovních příležitostí.

5 Očekávané změny v činnosti ÚP Důsledky: Nebude reálné zdárně usilovat o zaměstnání všech osob, které o zprostředkování zaměstnání mají zájem. Požadavky zaměstnavatelů tím nesporně výrazně získají na své závaznosti a veřejné služby zaměstnanosti je budou nuceny přesně akceptovat.

6 Změny v systému práce ÚP v ČR Počet pracovníků provádějících monitoring se na ÚP ČR již opět zvyšuje a jejich náplň práce je postupně standardizována. Je nutno lépe provázat výstupy monitoringu se systémem poradenství a zprostředkování zaměstnání.


Stáhnout ppt "Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, 30.9. 2014 Projekt OP LZZ „Aktivní."

Podobné prezentace


Reklamy Google