Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0922 Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, Obor vzdělávání: 23-68-H/01 mechanik opravář motorových vozidel, (ŠVP: automechanik), 36-67-H/01 zedník, (ŠVP: zedník) – 2. ročník Tematická oblast: Člověk jako občan Tematická oblast: Člověk jako občan Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Název sady DUM: Člověk a společnost kolem něj Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_18 Kód: VY_32_INOVACE_11_OBN1_18 Autor: Mgr. Jana Králová Autor: Mgr. Jana Králová Datum tvorby: září 2013 Datum tvorby: září 2013 Anotace: Rodinné hospodaření – rodinný rozpočet, příjmy a výdaje rodiny. Anotace: Rodinné hospodaření – rodinný rozpočet, příjmy a výdaje rodiny.

2 ČLOVĚK JAKO OBČAN RODINNÉ HOSPODAŘENÍ

3 Rodinný rozpočet:  základem dobrého hospodaření je správně sestavený rodinný rozpočet  rodinný rozpočet zajišťuje potřeby rodiny jako celku, ale i potřeby každého jejího člena  oba manželé by měli mít přehled o skutečných příjmech a výdajích rodiny  rodinný rozpočet se obvykle sestavuje na měsíc, případně i na rok

4 Příjmy rodiny: Mezi příjmy rodiny patří všechny peníze, které členové rodiny dostanou:  platy  důchody  sociální dávky  výnosy z vkladů  finanční přilepšení od babičky či dědečka

5 Výdaje rodiny: Mezi výdaje rodiny patří všechna vydání na provoz domácnosti:  i i i inkaso (poplatky za nájem, vodu, elektřinu, plyn, televizi, rozhlas, odvoz odpadků)  v v v výdaje za stravu, oblečení, dopravu, vzdělání, spoření, pojištění, cestování, kulturu

6 - Aby rodinný rozpočet dobře fungoval, měly by být jeho příjmy a výdaje v rovnováze. - Pokud jsou výdaje vyšší než příjmy, vzniká problém. Rodina si musí půjčovat, protože chybějí peníze. Za této situace se může rodina na čas ocitnout ve finanční tísni.

7 Kontrolní otázky: 1. C o je základem dobrého hospodaření? 2. Č í potřeby zajišťuje rodinný rozpočet? 3. N a jak dlouho se obvykle sestavuje rodinný rozpočet? 4. C o patří mezi příjmy rodiny? 5. C o patří mezi výdaje rodiny? 6. C o zahrnuje inkaso? 7. P říjmy a výdaje by měly být v................

8 Použité zdroje: KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova I / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2003. 104 s. ISBN 80-7216-188-1. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář. Použité zdroje: KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova I / pro odborná učiliště. Praha: Septima, 2003. 104 s. ISBN 80-7216-188-1. Metodika: Tento DUM lze využít pro teoretické vyučování, jak při seznamování se s novým tématem, tak při jeho procvičování nebo opakování. Prezentace je nastavena tak, že vyučující potvrzuje jednotlivé kroky a může tedy doplnit vhodný komentář.


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google