Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Co již víme o bílkovinách: Jsou nezbytné pro zdraví Jsou v potravinách Nazývají se také PROTEINY Jsou obsaženy i v tělech červů, larev a dalších živočichů

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Nové pojmy Dělí se na: - oligopeptidy (2–10 aminokyselin) - polypeptidy (11–100 aminokyselin) - vlastní bílkoviny - proteiny (více než 100 aminokyselin). Jsou tvořeny řetězci aminokyselin Metabolismus bílkovin = biochemické procesy, při nichž jsou rozkládány a sestavovány bílkoviny Enzymy = látky štěpící bílkoviny

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce Struktura bílkovin je složitá – kombinace 22 aminokyselin Primární = řetězec aminokyselin Sekundární = řetězec aminokyselin v prostoru (např. šroubovice) Terciární = celý trojrozměrný řetězec aminokyselin Kvartérní = celá funkční bílkovina

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Názvosloví a vzorce (složité, používají se „triviální“ názvy) Kolagen (šlachy, chrupavky,…) Keratin ( vlasy, nehty,…) Hemoglobin (přenos kyslíku) Adrenalin C 254 H 377 N 65 O 75 S 6 Inzulin

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Významné zdroje bílkovin (zapiš si) Živočišné zdroje bílkovin – jsou plnohodnotné bílkoviny obsahují všechny nezbytné aminokyseliny v ideálním vzájemném poměru a optimálním množství. Z výživového hlediska je nejkvalitnější bílkovina obsažena ve vaječném bílku. Dalším zdrojem kvalitních bílkovin je mléko, mléčné výrobky, maso, ryby. Rostlinné zdroje bílkovin – jsou neplnohodnotné bílkoviny, nemívají všechny nezbytné aminokyseliny. Jsou to především semena olejnatých rostlin (sója, slunečnice,…), luštěniny (fazole, čočka, hrách,…), dále obiloviny a zvláště obilné klíčky.

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Význam bílkovin (zapiš si) - stavební látky (kolagen, elastin, keratin) - transportní a skladovací látky (hemoglobin, transferin) -látky zajišťující pohyb (aktin, myosin) -katalytické, řídící a regulační látky (enzymy, hormony, receptory…např. adrenalin, inzulin,) - ochranné a obranné látky (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen) Jsou nezbytné pro základní životní funkce živých organismů

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Proteins = bílkoviny amino acids = aminokyseliny different = různých built = sestavených most proteins consist = většina proteinů se skládá Most proteins consist of linear polymers built from series of up to 22 different amino acids series = řady

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Chemie 9 Použité zdroje Gly103_04.png


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google