Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016."— Transkript prezentace:

1 ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016

2 Minulost a současnost školního stravování Prvorepublikové snahy charitativních spolků. Základy školního stravování byly v České republice položeny v období po 2. světové válce, kdy celá země hledala způsoby, jak zabezpečit výživu obyvatelstva, na jehož zdravotním stavu se podepsalo válečné utrpení. 1955 bylo na území ČR na 4000 jídelen. V roce 1989 bylo v ČR téměř 11 tisíc jídelen s 1,4 mil. dětských strávníků, což činilo 57% dětí ve škole.

3 Funkce školních jídelen Mnoho lidí i strávníků se domnívá, že hlavní a jedinou úlohou školních jídelen je, aby se děti pořádně najedly. Další funkcí školního stravování je funkce zdravotně výživová, školní jídelna musí zajistit zdravotní nezávadnost a vysokou výživovou hodnotu poskytovaných pokrmů. Významná je však i funkce výchovně-vzdělávací. Strávníci se ve školních jídelnách nejen učí kultuře stolování, ale mohou ochutnat pokrmy, které z domova neznají.

4 Školní jídelna v ZŠ Kunratice Únor 2007 – menu tvořilo jedno jídlo – polévka, hlavní jídlo, jeden nápoj, někdy salát, nebo ovoce nebo moučník Od jara 2007 – postupně výběr nápojů, zkušebně i dvě jídla bez objednávky. V průběhu školního roku 2011/2012 – rekonstrukce školní jídelny – jídlo jsme dováželi ze ZŠ a Gymnázia Nový Porg – majitel jídelny pan Radek Šubrt. Dnes – polévka – výběr dvou nebo tří jídel, výběr až pěti druhů salátů nebo moučníků, výběr ze šesti druhů nápojů.

5 Školní jídelna v ZŠ Kunratice - DNES WHOO … WHOO … WHOO Naše pokrmy jsou vždy čerstvé! Vaříme také z TRADIČNÍCH i netradičních surovin! Naše menu od 26,- Kč! Ryby i luštěniny umíme připravit velmi chutně! V naší jídelně i výborná pizza!

6 Školní jídelna v ZŠ Kunratice - DNES Objednávkový systém = možnost výběru pokrmů Výběr lze provést na objednávkovém dotykovém boxu u vchodu do školní jídelny nebo v aplikaci STRAVA - www.strava.cz například i přes ŠkoluOnLine - http://www.skolaonline.cz/. www.strava.cz http://www.skolaonline.cz/ Jídelníček je zasílán vždy k 15tému v měsíci stávajícím na měsíc budoucí (např. 15. února na březen). Je tedy dostatek času na výběr pokrmů. Zjištění. Z celkového počtu strávníků objednávalo 91,9% strávníků. Na dotykovém boxu 119 strávníků a přes na www.strava.cz respektive přes ŠkoluOnLine 641 strávníků. www.strava.cz

7 PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Projekt Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a krajskými hygienickými stanicemi Školní jídelna Kunratice vstoupila do projektu 1. 9. 2015. http://www.zdravaskolnijidelna.cz/ ZŠJ i na Facebooku

8 PROJEKT ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA CÍLE PROJEKTU ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA : 1.zvýšení nutriční hodnoty školního stravování 2.zvýšení nutriční gramotnosti zaměstnanců školních jídelen 3.pestré, chutné a vyvážené pokrmy

9 10 KRITÉRIÍ projektu ZŠJ 1.Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů 2.Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení k spotřebnímu koši 3.Správné a bezchybné vedení spotřebního koše 4.Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí 5.Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience 6.Veřejně dostupný jídelníček 7.„Vím, co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli 8.Výzdoba jídelny 9.Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy 10.Čtvero roční období - zařazování sezónních potravin

10 Sezonní potraviny Zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně Začátek podzimu (září, říjen) Konec podzimu (listopad, prosinec) + začátek zimy Zima (prosinec, leden, únor)

11 Sestavování jídelníčku musí být nutričně vyvážený podle doporučené měsíční četnosti musí být splňován spotřební koš musí být brán zřetel na technologické možnosti kuchyně Jídelníček je výběrový 2 – 3 druhy jídel denně

12 Doporučená měsíční četnost Polévky Zeleninová12x Luštěninová3 – 4x Obilné zavářky (jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus, aj.) 4x Vhodná kombinace polévek a hlavních jídel ;-)

13 Doporučená měsíční četnost Hlavní jídla Drůbež (kuře, krůta, slepice) nebo králík3x Ryby2 – 3x Vepřové masomax. 4x Bezmasé, nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa)4x Uzeninynikdy Sladké jídlomax. 2x Nápaditost pokrmů, zařazení regionálních pokrmůnápadité Luštěniny1 – 2x

14 Doporučená měsíční četnost Přílohy Obiloviny (celozrnné těstoviny, rýže, kuskus…)7x Houskové knedlíkymax. 2x Zelenina Zelenina čerstvá8x Zelenina tepelně upravená4x Nápoje Neslazený, nemléčný nápoj – každý denano Mléčný nápoj - vždy doplněný možností zvolit nemléčnýano

15 Jeden oběd = …. Polévka Hlavní menu Doplněk Nápoj Polévka hovězí se zeleninou a kapáním Kořeněná cizrna s bramborovými placičkami

16 Co také nabízíme? Nudle s tuňákem a mrkvovými nudličkami, sypané parmezánem Filety z aljašské tresky pečené na másle s kmínem, vařené brambory

17 Co také nabízíme? Těstovinový salát farfalle apetit se šunkou, hráškem a sušenými rajčaty Hrachová kaše s moravskou čalamádou, vejce vařené, čerstvý chléb

18 Co také nabízíme? Brokolicový salát se strouhanou mrkví a rajčaty, vícezrnná večka Kuřecí řízek obalovaný se sezamovými semínky, vařené brambory

19 V našich pokrmech nově najdete Jáhly Bulgur Kuskus Červená čočka Tarhoňu Pohanku Cizrnu

20 Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná rajčatový salát hlávkový salát s vařeným vajíčkem, rajčetem, dipem a strouhaným sýrem zakysaná smetana s karamelem ovocný kompot hrušky

21 Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná nektarinky rajčatový salát salát z červené řepy corn flakes zelný salát s mrkví

22 Součástí každého oběda je doplněk ve vitríně Vitrína je každý den jiná salát z bílého zelí ve sladkokyselém nálevu jablka hlávkový salát s vařeným vajíčkem, rajčetem, dipem a strouhaným sýrem jahodový pudink s piškoty

23 Z Á V Ě R E M … na nový trend jídelníčků je potřeba si zvyknout chceme pozitivně ovlivnit výživové zvyklosti dětské a dorostové populace „zdravé – jiné“ pokrmy neznamená, že jsou méně chutné než pokrmy „obvyklé“ Děkujeme za pozornost a přejeme dobrou chuť!

24 … a nyní je prostor pro Vaše otázky a diskusi. ŠKOLNÍ JÍDELNA Marie Polívková, vedoucí ŠJ při ZŠ Kunratice e-mail: marie.polivkova@zskunratice.cz; telefon: 261 097 258, fax: 261 097 283, mobil: 724 369 890marie.polivkova@zskunratice.cz


Stáhnout ppt "ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA Rodičovská kavárna – 23. února 2016."

Podobné prezentace


Reklamy Google