Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: I ng. Marcela Koubová Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace

2 Slitiny železa jsou slitiny, jejichž základní složkou je železo. Mezi slitiny železa na odlitky patří: – Oceli na odlitky – Litiny s lupínkovým grafitem (šedé litiny) – Litiny s kuličkovým grafitem (tvárné litiny) – Litiny s červíčkovitým grafitem (vermikulární litiny) – Litiny s vločkovým grafitem (temperované litiny)

3 Podle obsahu legovacích prvků se slitiny železa na odlitky rozdělují na: – Nelegované – Nízkolegované – Středně legované – Vysokolegované Přidanými prvky (legurami), manganem, křemíkem, chromem, niklem, molybdenem, vanadem, wolframem aj., se dosahuje speciálních vlastností, např. odolnosti proti opotřebení. Lze vytvořit slitiny otěruvzdorné, žáropevné, žárovzdorné, popř. korozivzdorné.

4 Oceli na odlitky = slitiny železa s uhlíkem, křemíkem, manganem a jinými prvky, které všeobecně obsahují méně než 2 % uhlíku a ve struktuře neobsahují eutektickou fázi Vlastnosti: Velká smrštivost, odlitky jsou hrubé, málo houževnaté, vlastnosti lze zlepšit tepelným zpracováním Použití: – Např. části turbín, spalovacích motorů, ložiska vozidel, ozubená kola – V instalatérské praxi: armatury, části kotlů

5 Litiny s lupínkovým grafitem (šedé litiny) = slitiny železa s uhlíkem, křemíkem, manganem a jinými prvky, které obsahují více než 2 % uhlíku, převážná část uhlíku je vyloučena jako lupínkový grafit Vyrábí se: ze surového železa, litinového a ocelového odpadu v tavící peci (kuplovně) při pomalém ochlazování taveniny (při rychlém ochlazování vzniká bílá litina).

6 Vlastnosti: Dobře se odlévá, má dobrou zatékavost do forem, vysokou schopnost tlumit chvění a rázy, velkou pevnost v tlaku, malou pevnost v tahu, malou houževnatost, dobrou odolnost proti korozi, je dobře obrobitelná. Použití: – Např. skříně rozvaděčů, sloupy, odlitky pro stavební průmysl, odlitky vystavené působení spalin – V instalatérské praxi: otopná tělesa, části kotlů, krbů, kamen, poklopy, sanitní a smaltované zboží, tělesa čerpadel, kanalizační potrubí, armatury

7 Litiny s kuličkovým grafitem (tvárné litiny) = slitiny železa s uhlíkem, křemíkem, manganem a jinými prvky, které obsahují více než 2 % uhlíku, převážná část uhlíku je vyloučena jako zrnitý (kuličkový) grafit Vyrábí se: očkováním roztavené šedé litiny (přidáním hořčíku do pánve před odlitím).

8 Vlastnosti: Je dobře obrobitelná, odolná proti opotřebení, má vysokou pevnost, pružnost, tvrdost, tažnost, může se přizpůsobit extrémnímu namáhán í. Použití: – Např. součásti silničních vozidel, zemědělských strojů, hřídele, ozubená kola – V instalatérské praxi: tělesa armatur, části čerpadel, hrdlové trouby a tvarovky pro pitnou i odpadní vodu uložené v zemi

9 Litiny s červíčkovitým grafitem (vermikulární litiny) Druh litiny mezi šedou a tvárnou, grafit je vyloučen ve formě vermikulární (červíkovité) Vyrábí se: z roztavené litiny přidáním hořčíku, titanu a ceru nebo slitin ceru a dalších prvků, poté následuje očkování taveniny ferosiliciem. Vlastnosti: Slévatelnost stejná jako u šedé litiny, větší pevnost v tahu, větší tažnost Použití: – Např. automobilový průmysl

10 Litiny s vločkovým grafitem (temperované litiny) = slitiny železa s uhlíkem, křemíkem, manganem a jinými prvky, uhlík je zčásti nebo úplně vyloučen v zrnité nebo vločkovité formě jako temperovaný grafit Vyrábí se: tepelným zpracováním (temperováním – dlouhodobým žíháním v temperovacích pecích, ne v kuplovnách) odlitků z výchozí bílé litiny. Bílá litina vzniká v kuplovně ze surového železa, litinového a ocelového odpadu rychlým ochlazováním taveniny. Je velmi tvrdá, křehká, obtížně obrobitelná, není vhodná pro svařování.

11 Vlastnosti: Je tvrdší než šedá litina, houževnatá, pevná, snadno obrobitelná, odolná proti korozi. Použití: – Např. součásti pro automobily, zemědělské stroje, lokomotivy – V instalatérské praxi – fitinky, armatury

12 Zdroj HLUCHÝ, Miroslav a Jan KOLOUCH. Strojírenská technologie 1. 3., přeprac. vyd. Praha: Scientia, 2002, 266 s. ISBN 80-718-3262-6.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google