Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 cm Moucha domácí je nejčastější druh dvoukřídlého hmyzu vyskytující se v domácnostech. Moucha domácí náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 cm Moucha domácí je nejčastější druh dvoukřídlého hmyzu vyskytující se v domácnostech. Moucha domácí náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 1 cm

6 Moucha domácí je nejčastější druh dvoukřídlého hmyzu vyskytující se v domácnostech. Moucha domácí náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a její letové schopnosti lze srovnávat s výkony moderních letadel. Bzučení - slyšitelné jen za letu - je způsobeno tím, že letící hmyz kmitá křídly až několiksetkrát za vteřinu. Běžná moucha domácí se dožívá průměrného věku 1 měsíc. Hlavní nepřátelé much jsou pavouci a žáby. Patří mezi tzv. mouchy nebodavé, které nás obtěžují svou přítomností, ústním ústrojím sají náš pot a přenášejí četné choroboplodné zárodky (např. břišního tyfu, lepry, cholery, tuberkulózy, salmonely, cysty prvoků i vajíčka roupů, červů atd.). Každá samice za svůj život naklade do tlejících nebo zahnívajících organických látek, do popelnic a různých odpadků až 1 000 vajíček ve snůškách po 120 až 160. Z vajíček se vylíhnou malé bezhlavé larvy, které se rychle vyvíjejí, a po 3 až 4 dnech se zakuklí. Již tři dny po opuštění kukly je samice mouchy domácí schopna klást vajíčka. Potravou mouchy domácí je kazící se maso, ovoce a výkaly. Živí se mimo jiné pozůstatky odumřelých organismů a má tedy důležitou roli při likvidaci organických odpadů.

7

8

9 Bzučivky obecné jsou velké rozšířené mouchy. Často se vyskytuje v lidských příbytcích, kde samička klade vajíčka na maso a hnijící potraviny. Ve volné přírodě klade vajíčka na mrtvá těla uhynulých zvířat, na výkaly, na hnojiště i na rány a vředy živých zvířat. Samice ucítí přítomnost rozkládajícího masa na několik kilometrů. Může přenášet nejrůznější původce infekčních nákaz. Hrají důležitou roli při udržování přírodní rovnováhy, protože přispívají k rozkladu.

10 Léčba larvami mouchy bzučivky zelené je prastará metoda, kterou prováděli již staří Mayové. Téměř do zapomnění ji však odsunula antibiotika a moderní chirurgie. Jedná se o bezbolestnou léčbu, která má velice dobré výsledky. Bzučivka zelená je moucha, jež v přírodě klade vajíčka na hnijící těla odumřelých živočichů. Larvy, velké asi 2 mm, se živí mrtvou tkání. Larvy, které se používají k léčbě, jsou speciálně připravené, sterilní a naprosto bezpečné. Jsou využívány při léčení špatně se hojících ran.

11

12 2 mm

13 Octomilka obecná je rezavá minimuška, která se náhle objeví, necháme-li někde stát sklenici od vína nebo ošatku s nahnilým ovocem. Tzv. ovocná nebo vinná muška se vyskytuje se na kvasícím ovoci, marmeládách, ovocných šťávách apod. Samičky kladou asi 400 vajíček do hnijícího ovoce. Z asi 0,5 mm dlouhých vajíček se líhnou po 12 hodinách beznohé larvy, které jsou dlouhé přibližně 7 mm a živí se jednak mikroorganismy, které rozkládají ovoce, a jednak také cukry ze samotného ovoce.

14 Snůška vajíček (0,5 mm dlouhých) na hroznovém víně. 7 mm LARVA octomilky (na kvasícím hroznovém víně)

15

16 2 cm

17 Potemník moučný je 1,5 až 2 cm velký brouk, který v přírodě žije pod kůrou starých stromů a v trouchnivějícím dřevě, ale vyskytuje se i v domácnostech. Tmavě hnědá až černá barva těla dala jméno celé čeledi potemníkovití. Dospělci jsou aktivní večer. Samice klade v přírodě vajíčka do lesní hrabanky, ve skladech a domácnostech do mouky a jiných potravin. Žlutohnědé larvy dlouhé i přes 2,5 cm, známé jako mouční červi, žijí ve staré mouce, moučných produktech, různých potravinách i odpadcích. V přírodě žijí larvy v trouchnivém dřevě a v houbách. Mouční červi jsou chováni a používáni jako zdroj potravy pro hmyzožravé živočichy chované v zajetí. Mají vysoký obsah proteinů, který z nich dělá obzvláště vítaný zdroj potravy. Jsou též používáni jako rybářská návnada.

18 2,5 cm

19

20

21 Šváb obecný je 2-3 cm velký tmavohnědý hmyz. Má ploché tělo, dlouhé, otrněné nohy a silná tykadla delší než tělo. Velmi rychle běhá a protáhne se i úzkými štěrbinami. Pohybují se rychlostí 4-5 kilometrů v hodině. Jejich výskyt doprovází typický nepříjemný zápach. Šváb je noční živočich, který vyhledává tmavá, teplá a vlhká místa – kotelny, sklady potravin, pekárny, kuchyně. Šváb je všežravec, vyhovují mu potraviny, které konzumuje člověk, spokojí se i s odpadky a mnohdy působí škody, tím že znečišťuje potraviny svými výkaly a může tak přenášet nakažlivé choroby, např. salmonelózu. Samice klade vajíčka po 20 – 50 v pevné vaječné schránce, kterou nosí na zadečku. Z vajíček se líhnou larvy podobné dospělcům. Šváb obecný je mistrem v přežívání za extrémních podmínek. Dokáže vydržet až měsíc bez vody, tři měsíce bez potravy a přežije silné dávky radioaktivního záření, které by pro člověka byly smrtelné. Zvykne si i na občasné útoky insekticidy. Někdy se majitelé postižených bytů po zásahu ještě vzpamatovávají z nadýchaných jedů, zatímco švábi se již dál množí. Jejich rychlý pohyb inspiroval obyvatele některých zemí k pořádání závodů, při nichž lidé sázejí na švábí favority vysoké částky. Tento sport je oblíbený například v Rusku. Každoroční mistrovství světa v závodech švábů se koná již od roku 1982 v australském Brisbane.

22

23

24

25

26

27 Mol šatní je drobný motýlek se stříbrně lesklými křídly s dlouhými třásněmi na okrajích. Vyskytuje se především v tmavých zákoutích skříní s minimálním přístupem vzduchu. Motýlek je zajímavý tím, že k životu nepotřebuje pít. Veškeré škody na přírodních oděvech způsobuje housenka mola šatního. Housenkám nejvíce chutná vlna, ale nedělají škody jenom na oblečení, konzumují také různé izolační textilie a tak se šachtami mohou dostat v rámci jednoho paneláku i do jiných bytů. Na vlněné látky kladou 50-80 kusů vajíček a výhodou pro nás je, že vajíčka nejsou přilepena, takže je lze z oděvů vyklepat. Za dva týdny se líhnou housenky, které si ihned spřádají chodbičku z materiálu podobného hedvábí a v této chodbičce žijí. Tradiční levandulová vůně odradí motýly před kladením vajíček. Vhodnou ochranou je i časté větrání, neboť moli nesnášejí průvan. Druh je rozšířen po celém světě.

28

29

30 Zavíječ moučný je malý motýl. Je to běžný potravinový škůdce rozšířený po celém světě. Často bývá nalezen v mouce a obilovinách. Vyskytuje se ve mlýnech a pekárnách, skladech, výrobnách těstovin, ale i v domácnostech. Motýli létají jen v noci, přes den jsou většinou ukryti. Jeho v dospělosti 15 mm velké žlutobílé až narůžovělé housenky škodí na mouce, moučných výrobcích, těstovinách, sušeném ovoci, sušených rostlinách, houbách, kakaových výrobcích apod. Housenky spřádají zámotky a uvnitř těchto zámotků pak žijí. Je dobré uzavírat všechny potraviny do obalů a nedávat zavíječi možnost se rozmnožit. Při silném přemnožení je nutné všechny napadené potraviny vyhodit, spíž vyklidit a zbavit jí všech dospělců.

31

32

33

34 1 cm

35 Rybenka domácí je bezkřídlý druh hmyzu rozšířený po celém světě. Své jméno dostala podle tvaru těla, které je navíc pokryté na hřbetní straně stříbřitými šupinkami. Rybenka měří 7 – 11 mm. Často se zdržuje v domech, vyhýbá se však světlu a při rozsvícení nebo otevření dveří prchá rychlým hadovitým pohybem. Vyskytuje se hlavně na vlhkých teplých místech, např. v koupelnách, v knihovnách, mezi prádlem. Živí se škrobovitými látkami jako papírem, moukou, drobečky nebo některými lepidly. O hladu může vydržet několik měsíců. Samička klade 2 - 20 perlově bílých vajíček do skulin v podlaze, z nich se líhnou bělavé nymfy, které postupně zešednou. Žije 2 – 3 roky. Prevencí výskytu je snížení vlhkosti, větrání za suchého počasí a obecná hygiena.

36

37 klepítka makadla hlavohruď

38 1 cm

39

40 Řád Zástupce Znaky dvoukřídlí moucha domácí larvy - v hnijících látkách, mouchy sedají na potraviny  přenos nemocí bzučivka octomilka na přezrálém ovoci brouci potemník moučný larvy = mouční červi švábi šváb noční, teplomilný  v pekárnách motýli mol šatní larvy ničí kožešiny a vlněné látky zavíječ moučný larvy v potravinách rybenky rybenka noční, ve vlhku (koupelny) Hmyz a pavouci v lidských sídlech Hmyz v lidských sídlech: Pavouci v lidských sídlech: Pokoutník - pavučiny v koutech

41 Závěr: 1)Kteří zástupci dvoukřídlého hmyzu žijí v lidských příbytcích? Co je pro ně typické? 2)Kteří motýli žijí v lidských příbytcích? Proč, co tu vyhledávají? 3)Který jiný hmyz (kromě dvoukřídlého hmyzu a motýlů) žije v lidských příbytcích? Kde ho nejčastěji najdeme? 4)Kteří pavouci žijí v lidských příbytcích? Čím se liší pavouci od hmyzu? Popiš tělo pavouka a způsob jejich života.


Stáhnout ppt "1 cm Moucha domácí je nejčastější druh dvoukřídlého hmyzu vyskytující se v domácnostech. Moucha domácí náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a."

Podobné prezentace


Reklamy Google