Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hmyz u nás v domě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hmyz u nás v domě."— Transkript prezentace:

1 Hmyz u nás v domě

2 Nechtění návštěvníci Hmyz v našich domech který škodí nazýváme škůdci
některé druhy jen znehodnocují potravu někteří mohou přenášet nemoci. V našem domě také žije hmyz, který nám neškodí přesto ho zabíjíme např. pavouci. Mohou pomáhat od škůdců To však platí jen v Evropě, kde máme jiní ekosystém než jinde. Je však i takoví hmyz, který vidíme jen zřídka např. svrab, blecha či veš. říká se jim cizopasníci.

3 Rybenka domácí Rybenka patří do kmene členovců.
Je aktivní hlavně v noci kdy se vydává za potravou. Její potravou je například papír,lepidlo,mouka i cukr. Je velká od 0,8 do 1,9cm. Přežívá ve velmi vlhkých prostorech koupelna,záchod atd. Je to škůdce může znehodnotit potraviny do kterých vleze. Nepřenáší však nemoci.

4 Mravenec lesní Mravenec patří do kmene členovců.
Je to velice sociální druh (společenský druh). Je to všežravec jí vše od rostlin po mrtví hmyz, někdy zavítá i do našich domů, kde vyhledává potravu. Stejně jako u včel je vede královna. V domě o něj nestojíme.

5 Mouchy Much je mnoho druhů.
Přesto nám všechny škodí - znehodnocují potravu, a často se vyskytují blízko lidských obydlí. Do potravy kladou svá vajíčka a larvy, což definitivně není dobré. Moucha je jeden z nejrozšířenějších a nejotravnějších druhů škůdce.

6 Moli Moli se dělí na dva druhy,potravinoví a šatní oba jsou však škůdci. Častější je však potravinoví ten okusuje jídlo a znehodnocuje ho. Šatní se živí látkou do které prohryzává díru. Moli jsou hodně rozšíření škůdci. Těch potravinových doma máme na mucholapce aspoň 20

7 Svrab(zákožka) Zákožka vyvrtává kanálky ve zrohovatělé vrstvě pokožky. Samice klade 2-3 asi 0,3-0,4 mm dlouhá vajíčka v slepých koncích chodbiček. Z vajíček se líhnou larvy a pak se během tří týdnů mění v dospělé zákožky. Za tepla, obvykle v noci na lůžku, oživují paraziti svoji činnost, což nemocný pociťuje svěděním. Onemocnění se přenáší nákazou, nejčastěji přímo od nemocného těsnějším nebo delší dobu trvajícím kontaktem, především společným užíváním textilií,, rozhodně ne podáním ruky. Častý je přenos na další členy rodiny. Po zjištění infekce je důležité veškeré matrace, gauče, křesla, polstrované židle, polštáře, peřiny, deky a podobně vyčistit od infekce například vynesením ven, vyžehlením napařovací žehličkou nebo vysátím vysavačem, který je schopen zlikvidovat roztoče. Léčba onemocnění probíhá namazáním mastí přičemž léčivá látka je síra. Po příchodu z nemocnice se doporučuje převléct postele a ráno po probuzení znova.


Stáhnout ppt "Hmyz u nás v domě."

Podobné prezentace


Reklamy Google