Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL."— Transkript prezentace:

1 [ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL

2 [ 2 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Historie lékárenství – hlavní body 1950 Medika n.p. - ukončené znárodnění a socializace lékáren včetně velkoobchodu s léčivy 1952 – n.p. Medika rozdělen na krajské národní podniky MZd - hlavní správa lékáren 1957- krajské n.p. Medika převedeny formou krajských správ lékáren na zdravotní odbory KNV MZd - lékárenský odbor 1960 - OÚNZ decentralizace lékáren 1963 – Zdravotnické zásobování – velkoobchod s léčivy 1992 - zrušení KÚNZ Zahájen proces privatizací lékáren s pravidlem 1 lékárník = 1 lékárna !!!

3 [ 3 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Počet lékáren v čase

4 [ 4 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Provozovatelé lékáren

5 [ 5 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Mapa lékáren

6 [ 6 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Trendy posledních 20 let zvýšení dostupnosti lékárenské péče v roce 1990 - 11000 obyvatel na 1 lékárnu v roce 2010 - 4000 obyvatel na 1 lékárnu prudký nárůst konkurenčního prostředí uvnitř i mimo lékárenství regulace nákladů na léky z veřejných rozpočtů vstup nových médií do lékárenství zásilkový výdej, virtualizace apod. liberalizace a globalizace vertikální struktury tlak na efektivitu poskytované lékárenské péče tlak na kvalitu a bezpečnost lékárenské péče

7 [ 7 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Lékárny aktivně zapojené v distribuci lékárnici jako akcionáři v distribučních společnostech síť lékáren vlastní majitelé farmaceutických velkoobchodů provozovatelé lékáren jsou současně držiteli povolení k distribuci 108 držitelů povolení k distribuci a současně provozovatelů lékáren / 215 distribučních skladů Nový fenomén masivní vývoz léčiv do ostatních členských zemí EU Trendy posledních 20 let

8 [ 8 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Správný směr?

9 [ 9 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Klíčová otázka Lze vyhovět budoucím požadavkům na poskytování lékárenské péče stávajícími prostředky a obsahem?

10 [ 10 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další směrování Jak se změní požadavky na provoz zařízení lékárenské péče budoucnosti? Jaké budou nároky na výkon povolání lékárníka při poskytování zcela nových inovativních a individualizovaných léčiv během dalších 20 let? Jakým způsobem se budou vyvíjet C/Ú léčiv? originály, generika, biosimillars apod. Jak se budou chovat plátci? Price volume nákupy zdravotních pojišťoven, cenové aukce, vývoj veřejných rozpočtů, apod. Jak se budou chovat pacienti? internet, klientské systémy, loajalita apod.

11 [ 11 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Pacient na prvním místě Lékárna by se měla profilovat jako atraktivní a kompetentní partner pro všechny subjekty podílející se na poskytování kvalitní zdravotní péče: pacienti (důvěra, loajalita, ochota,...) výrobci (edukace pacientů pro správné compliance moderních léčivých přípravků) partnerská zdravotnická zařízení plátci (ekonomika a efektivita poskytované lékárenské péče, apod.) regulátoři (akceschopnost, struktura a objem poskytovaných dat, standardizace nároků, apod.) vláda a samospráva (lékárny – součástí mimořádných a celoplošných zdravotnických programů)

12 [ 12 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Cesta budoucnosti - lékárny v postavení kompetentních nízkoprahových zdravotnických zařízení podílející se na rozhodování o vstupu pacientů do systému veřejných rozpočtů. Klienti, kteří nebudou potřebovat hrazenou zdravotní péči, by měli být v lékárně plně uspokojeni poskytovanou péčí, konzultací, popř. odesláním na příslušné pracoviště. Kam kráčíš lékárenství?

13 [ 13 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL."

Podobné prezentace


Reklamy Google