Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011."— Transkript prezentace:

1 Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011

2 Před transformacíPo transformaci Lékárny pouze státní (jako součást OÚNZ- Lékárenská služba) Lékárny v majetku fyz. osob, právnických osob, státu, církví a dalších subjektů Vlastnictví lékáren umožněno i nefarmaceutům Lékárny v rámci LS OÚNZ úzce spolupracují, řízeny z centra Lékárny= samostatně podnikající subjekty Regulovaná síť lékárenNeregulovaná síť lékáren (neomezený vznik nových lékáren) Léčiva pouze v lékárněProdej „vyhrazených léčiv“ mimo lékárny

3 Před transformacíPo transformaci Sortiment v lékárně daný seznamem (7 objednacích knih) Sortiment neomezený (vznik kategorie „doplňkový sortiment“) Objemné zásoby uchovávané v lékárně (plánování dle časových a kusových norem) Minimální objem zásob při zachování dostupnosti léčiva v čas potřeby Termínované písemné objednávky (1 x za 2-3 týdny) Libovolná frekvence objednávek (fax, telefon, modem) Dostupnost přípravků z „devizové oblasti“ pouze na plánovaný příděl Stejná dostupnost všech přípravků bez rozdílu země původu Monopolní dodavatelLibovolný výběr dodavatele (asi 300 firem)

4 Před transformacíPo transformaci Existence „výdejen léčiv“ nezávislých na lékárně Zánik „výdejen“, v r. 1998 vznik OOPVL jako součást mateřské lékárny (2006-„Rathovy výdejny“) Výběr „manipulačního poplatku za vystavení Rp“ v lékárně Manipulační poplatek neexistuje, od r. 2008 „poplatek za položku na Rp“ Prostředky na úhradu léčiv a ZP získávány přerozdělením daní odváděných do stát. rozpočtu Vznik institutu „zdravotního pojištění“ a „zdravotních pojišťoven“ (odvod pojistného) Hrazení léčiv a ZP z prostředků státní zdravotní správy (100 %)- neexistují doplatky! Úhrada léčiv a ZP zdravotními pojišťovnami (plně- částečně- bez úhrady)- doplatky pacientů Ceny léčiv neměnné po dlouhou dobuČasté změny cen a úhrad léčiv Cena IPLP= cena použitých LL a PL (práce se nehodnotí) Příprava léčiv ohodnocena „taxou laborum“ (zisk, odměna za práci a spotřebu energie)

5 Před transformacíPo transformaci Ruční zpracování administrativní agendyPC pro řízení veškerého provozu lékárny Kontrola správnosti hospodaření: pouze finanční správnost (korunová kontrola) Kontrola správnosti hospodaření: povinná kusová kontrola (od r. 2001) Odborné řízení lékárenství: Okresní (krajský) lékárník + poradní sbor Odborná garance profese: Česká lékárnická komora Existence pouze zájmových organizací lékárníků Vznik profesní organizace lékárníků (ČLK) (povinné členství pro farm. pracující v lékárnách) a Grémia majitelů lékáren (nepovinné členství, i pro majitele- nefarmaceuty)


Stáhnout ppt "Lékárenství před a po transformaci zdravotnictví RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google