Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem."— Transkript prezentace:

1 PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. V2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol.

2 Papír jakožto odpad Papír … … je velmi dobře recyklovatelná surovina … tvoří v průměru 12% vyprodukovaného odpadu … je pro možnost recyklace zapotřebí správně vytřídit 2 Úkol Úkol: Rozhodněte, zda lze všechen papírový odpad třídit či nikoliv. Proč ano, proč ne? Ne všechen papír patří do sběrné nádoby. Nepatří sem například: mokrý, mastný či jinak znečištěný papír voskový a uhlový papír (kopírák) použité papírové kapesníky, dětské plenky

3 Proč třídit papír? Je mnoho důvodů proč třídit, nejen papír… vytříděním 1 tuny papíru ušetříme průměrně 17 vzrostlých stromů!!! vytříděním 1 tuny papíru ušetříme až 50% energie a 40% vody, potřebné pro výrobu nového papíru 3 lze uspořit mnoho místa na skládkách lze uspořit vlastní finance (za směsné nádoby na odpad platíme, nádoby na tříděný odpad financuje zpravidla obec) Úkol Úkol: Zamyslete se nad dalšími důvody, proč třídit.

4 Jak třídit papír? Jak poznám, co je papír a co ne? tento problém nastává zejména u obalů každý obal, který lze třídit je označen symbolem 4 kromě symbolu je dále uvedeno označení a číslo (v případě papíru jde o označení PAP a čísla 22-39) vytřídit lze dále obaly s čísly 20 (vlnitá lepenka) a 21 (hladká lepenka) 1 2

5 Jak třídit papír? Jak třídit papír doma? každý udělá nejlépe, pokud recyklovatelné komodity roztřídí již doma – čili i papír je mnoho možností, jak a kam odkládat papír, určený k vyhození, meze se nekladou není nutné mít speciální koš, postačí papírová taška či krabice průměrná česká domácnost vytřídí ročně 45 kg papíru 5 Úkol Úkol: Diskutujte ve třídě, zda a jak třídíte papír doma. Jak třídíte papír ve škole?

6 Kam s vytříděným papírem? modrých kontejnerůrecyklovatelný papír vhazujeme výhradně do modrých kontejnerů vhozením do správného kontejneru zaručíme, že se papír nesmíchá s jiným druhem odpadu kontejner na papír bychom neměli nechávat otevřený, aby papír například nezmokl do modrého kontejneru nesmíme vhazovat jiný odpad, nežli je určený – vytříděný papír by nebylo možné recyklovat 6 Úkol Úkol: Zamyslete se, kde se v blízkosti vaší školy, vašeho bydliště nachází kontejnery na tříděný papír. Myslíte, že jsou dostatečně blízko?

7 Co se děje s vytříděným papírem? 1.nejprve přijede svozové auto a papír odveze 2.odvezený papír putuje na speciální linku na dotřídění 3.dotříděný papír, vhodný k recyklaci putuje do továrny, kde proběhne samotná recyklace 4.následně vznikají nové výrobky z recyklovaného papíru 7 Úkol Úkol: Uveďte, co se děje s papírem, který z dotřiďovací linky neputuje k recyklaci. Jaké jsou možnosti využití? Úkol Úkol: Zjistěte, kam odváží svozová firma papír z vaší obce.

8 1.Kovové kancelářské svorky musí ze sešitů pryč! → NEPRAVDA: při zpracování papíru a rozvláknění jsou svorky odstraněny. 8 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? Úkol Úkol: Rozluštěte následující problémy, diskutujte ve třídě před odhalením odpovědí. 2.Papírový obal od vajíček nepatří do modrého kontejneru! → PRAVDA: obal od vajíček je vyroben z nejméně kvalitního papíru, který nelze již dále recyklovat. Vhazujeme je tedy do nádob na směsný odpad.

9 3.Do modrého kontejneru nelze vhazovat skartovaný papír! → NEPRAVDA: skartovaný papír, pokud není znečiš- těný, je jako jakýkoliv jiný papír, čili patří do modrého kontejneru. 9 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? 4.Průhledná okénka obálek je potřeba při třídění odstranit! → NEPRAVDA: Při rozvláknění a několikastupňovém třídění v papírnách jsou okénka odstraněna.

10 5.Bublinkové výstelky z bublinkových obálek je potřeba při třídění odstranit! → PRAVDA: jedná se o významnou plastovou složku, se kterou si technologie v papírnách neporadí. 10 Mýty o třídění papíru, aneb pravda či lež? 6.Recyklovaný papír nepatří do tiskáren! → PRAVDA i NEPRAVDA: obyčejný recyklovaný papír by mohl tiskárnu poškodit, ale existuje upravený recyklovaný papír přímo do tiskáren (není tak ´chlupatý a prašný´).

11 11 ZDROJE POUŽITÝCH OBRÁZKŮ [1] Offiikart.Commons.wikimedia.org: Sygle-recyclage.jpg [online]. 2011-06-08 [cit. 2013-08-02]. Dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sigle-recyclage.jpg?uselang=cs [2] Moebius1. Commons.wikimedia.org: Recycling-Code-20-svg [online]. 2006-06-06 [cit. 2013-08-02]. Dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Recycling-Code-20.svg?uselang=cs


Stáhnout ppt "PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem."

Podobné prezentace


Reklamy Google