Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová."— Transkript prezentace:

1 Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová

2 Evidence Každý podnikatel, hospodář si vedl evidenci o majetku, výrobě, prodaném zboží či službách. Poctivě denně či za týden ručně sepisoval údaje o tržbách, výdajích… Někteří pochopili, že rychlejší orientaci ve svých zápisech, přehled získají, budou-li si informace zaznamenávat do tabulky. Ruční zápisy byly postupně vystřídány tabulkovými editory. Ani ty však, jak se časem ukázalo, nebyly dostačující. Bylo třeba vytvořit editor, který by uměl propojit tabulky a vytvářet z nich přehledy podle požadavků uživatele. Vznikly databáze.

3 Vytváření databáze pro malého podnikatele Při vytváření databáze je nutné zachovat následující postup: 1.Nejdříve analyzujeme všechny vazby v podniku. Včetně vazeb na vnější okolí. 2.Potom určíme místa, kde dochází k evidenci údajů, k jejich přeposílání a editaci. 3.Stanovíme jaká data se v daných uzlech evidují. 4.Určíme jakého typu data jsou. 5.Určíme jaká data jsou jedinečná, která by mohla být primárním klíčem.

4 Vytváření databáze pro malého podnikatele 6. Stanovíme si prvky, včetně dat a jejich typů. (Vytvoříme tabulky) 7. Definujeme primární klíč. 8. Určíme relace mezi tabulkami. 9. Vytvoříme požadované sestavy, které si uložíme. 10. Definujeme šablony

5 Příklad Výše popsanou problematiku si ukážeme na podnikání osoby v ubytovacích službách. OSVČ má v rodinném domku 2 dvoulůžková studia se sociálním zařízením a kuchyňkou. Pronajímá buď celá studia nebo jen lůžka. Cena za lůžko vynásobená dvěma je rovná ceně studia. Podnikatel si vede záznamy o hostech a zároveň o obsazenosti studií v průběhu roku.

6 Příklad Nyní si graficky ukážeme jaké jsou vazby mezi sledovanými prvky: objednávka faktura HOST STUDIO

7 Příklad: -Počet snídaní -Objednaná sauna -Jiné požadavky -Plátce (fakturovat danému hostu) -Možná sleva Co sledujeme u hosta? -Jméno a příjmení -Bydliště -OP, pas -Délka pobytu -Zahájení pobytu -Ukončení pobytu -Počet ubytovaných -Objednaná snídaně

8 Příklad -Počet snídaní - číslo -Objednaná sauna – ano/ne -Jiné požadavky – ano/ne -Plátce (fakturovat danému hostu) - ano/ne -Možná sleva - číslo Jakého datového typu jsou sledovaná data u hosta? -Jméno a příjmení - text -Bydliště - text -OP, pas - text -Délka pobytu - číslo -Zahájení pobytu - datum -Ukončení pobytu - datum -Počet ubytovaných - číslo -Objednaná snídaně – ano/ne

9 Příklad Ukázka tvorby tabulky pro evidenci údajů o hostovi:

10 Příklad – ukázka formuláře se záznamem

11 Samostatná práce V textovém editoru popište libovolný malý podnik. Určete základní prvky. Analyzujte vazby, které jsou mezi jednotlivými prvky a jaká data se evidují včetně jejich typu. Stanovte relace mezi prvky. Graficky znázorněte. V databázi Access vytvořte na základě předcházející analýzy jednotlivé tabulky, určete její jednotlivá pole včetně typu dat. Tabulky naplňte zkušebními údaji. Oba vytvořené soubory (v textový a databázový) uložte do složky na své úložiště. Složku pojmenujte Databáze podniku vaše jméno.


Stáhnout ppt "Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google