Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_02.01.17, evidence DPH Autor Ing. Blanka Kožíšková Tematická oblast Ekonomika pro 2. ročník OA (Daňová soustava) Ročník 2.ročník Datum tvorby Červen 2013 (úprava leden 2014) Anotace Materiál je určen k výuce tematického celku „Daňová soustava v ČR“ včetně výpočtu daní. Metodický pokyn Materiál obsahuje teoretickou část, výkladové příklady i příklady k samostatnému řešení.

2 Anotace Tento učební materiál vysvětluje povinnost vedení evidence pro účely DPH, způsob jejího vedení a základní pojmy s touto evidencí související – DPH na vstupu a výstupu, vlastní daňová povinnost a nadměrný odpočet DPH.

3

4 Obsah evidence Všichni plátci DPH jsou povinni vést evidenci DPH: a) u přijatých zdanitelných plnění – tj. DPH zaplacená při nákupech (zboží, služeb, materiálu, DHM) – tzv. DPH na vstupu, u níž má plátce nárok (až na výjimky) na odpočet b) u poskytnutých zdanitelných plnění – tj. DPH přijatá při prodejích svých výrobků, zboží, služeb, majetku – tzv. DPH na výstupu, u níž má plátce povinnost odvést daň V obou výše uvedených případech se zaznamenává základ daně (tj. cena bez DPH), částka daně v členění podle sazeb, příp. ještě v členění pro tuzemsko a zahraničí.

5 Evidence DPH Přijatá zdanitelná plnění DPH při nákupech DPH na vstupu DPH zaplacená dodavatelům (plátcům DPH) Nárok na odpočet DPH Uskutečněná zdanitelná plnění DPH při prodeji DPH na výstupu DPH přijatá od odběratelů (všech, tj. plátců i neplátců) Povinnost odvést DPH

6 Vlastní daňová povinnost Pokud je DPH na výstupu větší než DPH na vstupu vzniká podniku tzv. vlastní daňová povinnost, a podnik je povinen ji odvést správci daně (FÚ) do 25. dne následujícího měsíce po ukončení zdaňovacího období (ve stejném termínu odevzdává DP). DPH na vstupu < DPH na výstupu = vl. daň. povinnost

7 Nadměrný odpočet Pokud je DPH na vstupu větší než DPH na výstupu (podnik v daném období např. nakoupil více zásob, DHM) vzniká mu tzv. nadměrný odpočet, u nějž má podnik nárok na vrácení ze strany správce daně (FÚ). O vrácení nadměrného odpočtu se nemusí žádat a vrací se do 30 dnů od vyměření (obvykle od podání DP). DPH na vstupu > DPH na výstup = nadměrný odpočet

8 Ukázka možné evidence DPH (vlastní formulář)

9 Otázky k opakování 1) Vysvětlete pojem přijatá zdanitelná plnění. 2) Jaké jiné pojmy lze pro tento pojem použít? 3) Vysvětlete pojem uskutečněná zdanitelná plnění. 4) Jaké jiné pojmy lze pro tento pojem použít? 5) Kdy podniku vznikne vlastní daňová povinnost a co to pro podnik znamená? 6) Kdy podniku vznikne nadměrný odpočet a co to pro podnik znamená?

10 Použité zdroje Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty www.vachtova.cz/ucetnictvi/ucetni-knihy-a-formulare


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google