Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jak vložíme do Excelu různá tlačítka, přepínače, dialogy? klepneme na tlačítko Office vybereme příkaz Možnosti aplikace Excel (obr. 1) zaškrtneme Zobrazit na pásu kartu Vývojář

3 obr. 1

4 na zobrazeném pásu karet Vývojář – Ovládací prvky – poklepeme na ikonu Vložit (obr. 2) otevře se nám okno s nabídkami (obr. 3) obr. 2

5 Jaké nabídky se nám rozbalí kliknutím na ikonu Vložit? na rolovací nabídce se nám zobrazí Ovládací prvky formuláře a Ovládací prvky Active X o br. 3

6 obr. 4 Ovládací prvky formuláře

7 Jak vytvoříme prvek Tlačítko? interaktivní prvek Tlačítko můžeme použít k automatizaci tisku, stále se opakujícímu vkládání vzorců označíme na ovládacím prvku formuláře Tlačítko, v okně klikneme na Záznam (obr. 5) v otevřeném okně vyplníme údaje, doplníme klávesovou zkratku pro spuštění makra, klikneme na OK, spustí se nahrávání Makra (obr. 6)

8 obr. 5 obr. 6

9 postupně vložíme vzorce do jednotlivých sloupců na závěr klikneme do buňky A1 a nahrávání Makra zastavíme takto vytvořené Makro spustíme pomocí vytvořeného Tlačítka (lze použít i vytvořenou klávesovou zkratku) (obr. 7) vzorce se nám do sloupců doplní spuštěním Makra (obr. 8)

10 obr. 7 obr. 8

11 Jak vytvoříme prvek Přepínač? na kartě Ovládací prvky – Vložit – Ovládací prvky formuláře zvolíme ikonu Přepínač (obr. 9) klikneme do buňky, kam chceme Přepínač umístit, tahem vložíme (obr. 10) pomocí Vlastností na kartě Ovládací prvky propojíme Přepínače s buňkou

12 obr. 9 obr. 10

13 Přepínače jsou propojeny s jednou buňkou, ve které se nám zobrazí čísla přepínačů v pořadí, v jakém byly vytvořeny (obr. 11, 11a) Přepínače musí být minimálně dva (obr. 12) aby byly přepínače aktivní, můžeme vložit další funkce(obr. 12a)

14 obr. 11 obr. 11 a

15 Obr. 12 obr. 12a

16

17 Jak vytvoříme Zaškrtávací políčko? při tvorbě Zaškrtávacího políčka postupujeme stejně jako při vytváření Přepínače Vývojář – Ovládací prvky – Vložit – Vytvořit v buňce políčko – Vlastnosti – Formát ovládacího políčka – provázat s buňkami na rozdíl od Přepínače je každé políčko svázáno se samostatnou buňkou (obr. 13, 14)

18 obr. 13

19 obr. 14

20 Jak vložíme Pole se seznamem? na kartě Vývojář – Ovládací prvky – Vložit – Pole se seznamem, klikneme do buňky, ve které chceme pole se seznamem zobrazit seznam máme umístěný na jiném místě postupujeme dle dialogového okna Formát ovládacího prvku (obr. 15, 16, 17)

21 obr. 15 obr. 16

22 obr. 17

23 Pole se seznamem můžeme například spojit s podmínkou – tím se stává Pole se seznamem funkční obr. 18

24 Jak vložíme prvek Číselník? tento formulář nastavujeme podobně jako předchozí (obr. 19) postupujeme dle nabídky Formát ovládacího prvku (obr. 20) u Číselníku vkládáme navíc nejnižší a nejvyšší hodnoty a hodnotu, o kterou se čísla zvyšují nebo snižují možné využití číselníku s další funkcí (obr. 21)

25 obr. 19 obr. 20

26 obr. 21

27 Uživatelské funkce v jazyce VBA uživatelské formuláře se vytvářejí pomocí kódu VBA v programu Visual Basic Editor v tomto prostředí je možné upravovat, psát a vytvářet nová nebo zaznamenaná makra vytvářet formuláře ve VBA je práce pro zkušeného uživatele

28 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google