Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola."— Transkript prezentace:

1 Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.0862 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola Dolní Slivno, Dolní Slivno 40 Téma hodiny:Úvod k tabulkovému editoru Doporučeno pro:8. ročník Předmět:Informatika Autor:Mgr. Marta Bednářová Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

2 CÍL: Seznámit žáky s pojmem tabulkový procesor a jeho základními funkcemi. Motivace k využíváni tabulkového procesoru jako pomocníka v běžném životě. POMŮCKY: Počítač s přístupem k internetu, potřebný software (MS Excel, OO Calc), zadání úkolů a jejich řešení. ORGANIZACE HODINY: Učitel postupně seznamuje žáky s možnostmi tabulkového procesoru, přičemž každý žák má k dispozici svůj počítač (popřípadě žáci pracují ve dvojicích), na kterém má prezentaci s nejdůležitějšími informace k tématu, o němž učitel hovoří. Dále jsou žákům k dispozici zadání jednotlivých úkolů a jejich celá nebo částečná řešení. Na konci hodiny by žáci měli bez problému splnit samostatný úkol.

3 První kroky s tabulkovým editorem tabulkový editortabulkabuňkazákladní pojmy

4 Tabulkový editor tabulkový editortabulkabuňka Tabulkový procesor (spreadsheet), například MS Excel, OO Calc, program zpracovávající tabulku informací, data uložena v buňkách, ke vzniku dat může uživatel využít i vzorce či logické funkce. základní pojmy

5 Základní pojmy tabulkový editortabulkabuňka Zatržítka – to, co je zatrhnuté, je aktivní; zatrhnout lze i více položek, Zatržítka přepínače – aktivní může být pouze jedna nabídka,přepínače přepínací nabídka – umožňuje zpřesňovat obvykle číselné hodnoty (zvýšení či snížení hodnot umožňují šipky nebo je lze přepsat „ručně“), rozevírací nabídka – vybíráme z několika předdefinovaných hodnot, rozevírací nabídka dialogové okno – setkáme se s ním při vyhledávání soubor nebo při jejich ukládání, dialogové okno záložky – umožňují blíže specifikovat nastavení okna, aktivní záložka je zvýrazněna, záložky ikony – obrázek reprezentující objekty OS či aplikace.ikony základní pojmy

6 Tabulka tabulkový editortabulkabuňkazákladní pojmy

7 Buňka tabulkový editortabulkabuňkazákladní pojmy Značení A5 – buňka ve sloupci A na řádku 5, formát řetězce (textu), čísla, vzorce či data,formát pro práci s buňkou je nutné do ní nastavit kurzor, zadat hodnoty a potvrdit klávesou ENTER nebo kteroukoli kurzorovou klávesou (šipky), pohyb po buňkách je uskutečňován šipkami,šipkami obsah buňky vymaže klávesa DELETE, buňky lze dále upravovat – rozšiřovat či zužovat, vložit či odebrat buňky, sloučit, ohraničit.rozšiřovat či zužovat vložit či odebrat buňkysloučitohraničit

8 Úkoly Nyní jsou pro vás připraveny tři úkoly:  řešený příklad – „Karty na sportovní den“,  příklad s nápovědou – „Rozvrh hodin“,  samostatný úkol – „Křížovka“. Přeji hodně úspěchů a děkuji za pozornost.

9 Zatržítka Přepínače ZPĚT

10 Rozevírací nabídka Dialogové okno ZPĚT Záložky

11 Ikony ZPĚT

12 Formáty buňky ZPĚT

13 Pohyb po buňkách ZPĚT

14 Rozšíření buněk ZPĚT

15 Vložení buněk ZPĚT

16 Sloučení buněk ZPĚT

17 Sloučení buněk ZPĚT

18 Ohraničení buněk ZPĚT


Stáhnout ppt "Projekt: Škola pro život Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02-informatika 8. třída_021 Základní škola: Základní škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google