Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Word 2010 – Základní nastavení stránky. Ročník:1. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.03. ICT Anotace: Možnosti nastavení vzhledu stránky, záhlaví a zápatí, číslování stránek, jiná záhlaví a zápatí v různých částech dokumentu. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Možnosti nastavení vzhledu stránky 1.V kartě Rozložení stránky/Vzhled stránky. 2.V kartě Soubor/Tisk. 3.Kliknutím na tlačítko Náhled a tisk v panelu Rychlého přístupu.

3 Nastavení v kartě Rozložení stránky Zde můžeme nastavit orientaci stránky, velikost stránky a okraje. Pro podrobnější nabídku klineme na tlačítko OkrajeOrientaceVelikost

4 Podrobné nastavení vzhledu stránky -Okraje -Orientace -Stránky -Způsob použití -Formát papíru -Zdroj papíru -Způsob použití -Začátky oddílu -Záhlaví a zápatí -Svislé zarovnání -Způsob použití

5 Nastavení vzhledu v kartě Soubor/Tisk a pomocí tlačítka Náhled a tisk Orientace papíru Formát papíru Okraje Pokud zvolíme některou z uvedených voleb, bude pracovní plocha rozdělena na dvě části. V levé části se nacházejí tlačítka nastavení a v pravé části se zobrazí náhled aktuální stránky. Náhledy dalších stránek dokumentu zobrazíme pomocí přepínače v dolní části obrazovky.

6 Záhlaví a zápatí Záhlaví stránky je oblast dokumentu, která se nachází vždy nahoře nad obsahem každé stránky dokumentu. Zápatí je pak oblast nacházející se na každém konci stránky dole. Do záhlaví nejčastěji vkládáme název dokumentu, případně kapitoly, do zápatí pak číslo stránky. Je to oblast, jejíž obsah se zobrazuje na každé tištěné stránce. Pro editaci záhlaví stránky otevřeme pás karet Vložení, sekci Záhlaví a Zápatí.

7 Záhlaví a zápatí – předdefinované volby Prázdné záhlaví a zápatí Záhlaví a zápatí se třemi objekty Další předdefinované návrhy záhlaví a zápatí Záhlaví a zápatí z Office.com

8 Nastavení čísla stránky Umístění čísla stránky Umístění čísla stránky na pozici kurzoru Nastavení formátu

9 Nástroje záhlaví a zápatí Pokud zvolíme jednu z možností záhlaví a zápatí, objeví se v horní nebo dolní části stránky oblast záhlaví nebo zápatí se zvolenými objekty. Zároveň se objeví kontextová karta Nástroje záhlaví a zápatí. Nové vložení Záhlaví a Zápatí Vložení data, obrázku, klipartu Přepínání mezi Záhlavím a Zápatím Nastavení jiného Záhlaví a Zápatí na různých stránkách Záhlaví Ukončení Záhlaví a Zápatí

10 Jiná záhlaví a zápatí v různých částech dokumentu V případě, že chceme na části dokumentu jiné záhlaví a zápatí, musíme dokument rozdělit na oddíly (a pro každý oddíl určit jiné záhlaví a zápatí). Tato záhlaví a zápatí nesmí být propojena. Vypneme volbu Propojit s předchozím v kartě Nástroje záhlaví a zápatí.

11 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Přidání nebo odebrání záhlaví, zápatí a čísel stránek. In: [online]. [cit. 2014- 01-12]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/word-help/ pridani-nebo-odebrani-zahlavi-zapati-a-cisel-stranek-HA010372690.aspx Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Word 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google