Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Excel 2010 – Listy a práce s nimi. Ročník:1. Datum vytvoření:březen 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.14. ICT Anotace: Přepínání mezi listy, vložení a smazání listů, přejmenování listů, kopírování a přesun listů, změna barvy listů. Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Přepínání mezi listy sešitu. Každý nový sešit má standardně tři listy. Jejich záložky (ouška) jsou v dolní části pracovní plochy. Změnit počet otevíraných listů je možné nastavit v kartě Soubor – Možnosti – Obecné. Kliknutím myší na záložku se list otevře (bude aktivní). Záložka otevřeného listu má bílou barvu. Poznámka : Jeden sešit může obsahovat až 255 listů. Záložka listu Aktivní list

3 Přejmenování listů.  Listy jsou ve výchozím nastavení pojmenované List 1, List 2, List 3…  Při přejmenování se doporučuje použít stručný a výstižný výraz.  V názvu jsou povoleny čárky a háčky.  Při přejmenování je možné zadat maximálně 31 znaků včetně mezer.  Pokud jsou zadány vzorce v rámci listů - nový název se automaticky dosadí do všech vzorců.  List lze přejmenovávat i několikrát po sobě.

4 Přejmenování listů. Postupy pro přejmenování: Aktivovat list, který se má přejmenovat. Dvakrát rychle kliknout na záložku listu. Do černého bloku zapsat nový název, stisknout klávesu Enter. Druhý způsob: Kliknout pravým tlačítkem myši na záložku listu a z kontextové nabídky zvolit možnost Přejmenovat. Třetí způsob: Na kartě Domů ve skupině Buňky rozkliknout Formát a zvolit Přejmenovat list. Přejmenovaný list Blok pro přejmenování

5 Vložení listů. Pro vložení dalších listů můžeme využít několik možností: 1.Příkazem Vložit list, který najdete na kartě Domů, ve skupině Buňky – Vložit. 2.Kliknutím pravým tlačítkem myši na záložku listu a zvolením Vložit – List. 3.Kliknutím na záložku Nový za poslední záložkou listu (Shift + F11).

6 Odstranění listů. Listy je možné odstranit jednotlivě, nebo po několika. Pro odstranění více listů je potřebné záložky listů označit (souvisle, nebo nesouvisle). Více listů označíme Ctrl + kliknutí myší. Pro odstranění je možné použít opět více možností: 1.Příkazem Odstranit list, v nabídce Odstranit ve skupině Buňky na kartě Domů.

7 Odstranění listů. 2.Příkazem Odstranit z kontextové nabídky při kliknutí pravým tlačítkem myši na odstraňovaný list (listy). Domů – Buňky – Odstranit – Odstranit list Kontextová nabídka

8 Přesun a kopírování listů. Listy lze v sešitu přesouvat, nebo kopírovat. Nejsnadnější je provádět tyto operace pomocí myši. Záložku listu uchopíte levým tlačítkem a přesunete. Při stisknutí klávesy Ctrl, vytvoříte kopii. Dále na kartě Domů kliknout ve skupině Buňky na tlačítko Formát a potom v části Uspořádat listy kliknout na příkaz Přesunout nebo zkopírovat list. Listy, které chcete přesunout nebo zkopírovat, označte. Levé tlačítko myši - přesun Ctrl + levé tlačítko myši - kopírování

9 Změna barvy záložek listů. Pro lepší odlišení je možné záložky listů různě obarvit. Lze využít kartu Domů, skupinu Buňky – Formát – Uspořádat listy – Barva karty. Nebo kontextovou nabídku pří kliknutí pravým tlačítkem myši na vybranou záložku.

10 Zámek listu. Každý list nebo skupinu označených listů je možné zamknout proti úpravám. Je možné využít kartu Domů, skupinu Buňky – Formát – Zamknout list. Dalším způsobem je kontextová nabídka při kliknutí pravým tlačítkem myši na zvolenou záložku.

11 Zámek listu. V zobrazeném dialogovém okně je třeba nastavit heslo a povolit akce, které mohou jiní uživatelé s listem provádět. Po nastavení je třeba heslo zopakovat. Při snaze o nepovolené úpravy se objeví informace o uzamknutí listu. Odemknutí listu provedete opět v kartě Domů, skupině Buňky, nabídce Formát – Zámek – Odemknout list. Pro odemknutí je nutné zadat správné heslo.

12 Procvičení učiva. V programu Excel 2010 otevřete nový sešit. Přidejte do něj další listy a přejmenujte je podle vzoru. Přesuňte listy v pořadí leden, pondělí, únor, úterý, březen, středa, duben. Nastavte barvu oušek listů podle vzoru. Uzamkněte list leden. Nepovolte uživatelům listu žádnou akci. Vyzkoušejte zápis dat do buněk tohoto listu. Odemkněte list a pokus zopakujte.

13 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Excel 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google