Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jaký je postup vkládání záhlaví a zápatí přímo do pracovního listu? na kartě Vložení – Text – Záhlaví a zápatí (obr. 1) zvolíme ikonu Záhlaví (Zápatí) z otevřené nabídky Nástroje záhlaví a zápatí – Návrh můžeme vkládat text přímo do záhlaví (zápatí) (obr. 2)

3 obr. 2 obr. 1

4 na kartě Rozložení stránky – Vzhled stránky otevřeme v dialogovém okně Záhlaví, Zápatí (obr. 3) zde můžeme volit z nabídky různé na lichých a sudých stránkách (obr. 4, 5, 5a) jiné na první stránce (obr. 6) přizpůsobit dokumentu zarovnat s okraji stránky Jaký je postup vkládání záhlaví a zápatí přes dialogové okno?

5 obr. 3

6 obr. 4 obr. 5

7 obr. 5a obr. 6

8 Nemůžeme si vkládání záhlaví a zápatí pro další dokumenty zjednodušit? vytváření opakujících se operací je výhodné urychlit pomocí Makra na kartě Zobrazení – Makra zvolíme možnost Záznam makra (obr. 7) otevře se nám dialogové okno Záznam makra (obr. 8) spuštění Makra lze také pomocí ikony na stavovém řádku (obr. 9)

9 obr. 7 obr. 9 obr. 8

10 v nabídce vytvoříme název Makra, protože v názvu nemůžeme používat mezery, začneme další slovo velkým písmenem (vytvořMakroDum) pro vkládání Makra si musíme vytvořit klávesovou zkratku – pozor, nesmí být shodná s klávesovými zkratkami, které již používáme, jinak bychom původní klávesové zkratce odebrali její význam

11 zvolíme si umístění Makra v popisu zapíšeme obsah nového Makra po uzavření okna se začne Makro nahrávat – to znamená, že musíme postupovat krok za krokem s tvořením operace, kterou často používáme na závěr se postavíme do buňky A1 a Makro zastavíme (obr. 10) pokud se nám nevytvoří Makro správně, je možné ho odstranit a vytvořit nové (obr. 11)

12 obr. 10 obr. 11

13 na závěr Makro Uložíme jako – Šablona aplikace Excel s podporou Maker – („xltm“) (obr. 12)

14 obr. 12

15 takto jednoduchá Makra jsou pouze záznamem nějaké opakující se operace Makra vytvořená pomocí karty Vývojář – Visual Basic jsou tvořena pomocí kódů

16 Autorkou textů a grafického uspořádání je Růžena Hynková. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu MS Office Word a Excel 2007 a je zpracován autorkou textu.


Stáhnout ppt "Záhlaví a zápatí, Makro Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google