Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků."— Transkript prezentace:

1 Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI-2-18-11_Charakteristika daňové evidence – Evidence majetku a závazků Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: III. Datum tvorby: 22. 04. 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková

3 Charakteristika DE ? Klíčová slova obchodní majetek, vyřazení majetku z evidence, den vyřazení majetku, závazky, inventarizace

4 Evidence majetku a závazků V evidenci majetku se zachycuje majetek, který se poplatník rozhodne vložit do svého obchodního majetku. Obchodní majetek je souhrn majetkových hodnot (věcí, pohledávek aj. práv a penězi ocenitelných jiných hodnot), které jsou ve vlastnictví poplatníka a jsou uvedeny v evidenci majetku pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů.

5 Evidence majetku a závazků Dnem vyřazení majetku z obchodního majetku poplatníka se rozumí den, kdy poplatník o tomto majetku naposledy účtoval nebo jej uváděl v daňové evidenci. Podnikatel – FO, se může kdykoliv rozhodnout, zda majetek vloží do obchodního majetku či ne. Podnikatel – FO, se může kdykoliv rozhodnout, zda majetek vyřadí z obchodního majetku pro svou osobní potřebu (nevzniká zdanitelný příjem).

6 Evidence majetku a závazků Nemovitosti nebo movité věci se musí zahrnout do obchodního majetku celé, a to bez ohledu na to, zda je vložená nemovitost nebo movitá věc používána pro podnikání z části nebo celá.

7 Evidence majetku a závazků Příklad Poplatník používá pro podnikání část rodinného domu jako kancelář. O obchodní majetek se bude jednat v případě, že v daňové evidenci bude evidovat celou budovu.

8 Obchodní majetek Může mít tyto formy:  hmotný majetek  zásoby  pohledávky  peněžní prostředky

9 Závazky Závazky jsou dluhy podnikatele vůči věřiteli (dodavateli), případně jeho povinnost provést (v určité době) dohodnutou službu.

10 Závazky Příklad Přijaté faktury za nákup majetku, za služby, které ještě nebyly zaplaceny, jsou závazkem podnikatele vůči dodavateli. (podrobnější výklad v DUM: VI-2-18-12)

11 Obchodní majetek Upozornění Pro DE platí povinnost inventarizace, tj. k poslednímu dni zdaňovacího období musí podnikatel provést zjištění skutečného stavu zásob, hmotného majetku, pohledávek a závazků.

12 Anotace: Prezentace obsahuje výklad o způsobech vedení evidence podnikatelské činnosti a o zahrnování nákupů podnikatele do obchodního majetku. Vše je doplněno o praktické příklady z oblasti daňové evidence. Použité zdroje: ŠTOHL, Ing. Pavel. Učebnice účetnictví 2013 - 1. díl. 14. vyd. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, 2013. ISBN 978-8087237-58-8. ŠTOHL, Ing. Pavel a Ing. Vladislav KLIČKA. Maturitní okruhy z účetnictví 2011. 4. upravené vydání. Znojmo: Ing. Pavel Štohl s.r.o., Znojmo, 2011. ISBN 978-80- 87237-32-8. ŠTOHL, Pavel. Daňová evidence 2011: praktický průvodce. 2., upr. vyd. Znojmo: Pavel Štohl, 2011, 133 s. ISBN 978-80-87237-34-2. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků."

Podobné prezentace


Reklamy Google