Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh je v pohodě, dnes to jinak nejde. Žít na dluh není v pohodě, kupovat by si měl člověk jen to, na co má.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co již víme? Mít dluhy je dnes normální. Za dluhy se nestydíme – „má je každý“. Pomáhají nám splnit si naše sny a přání. Nemusíme šetřit, můžeme si vzít úvěr a v pohodě ho splácet. Zadluženost českých i celosvětových domácností je obrovská. Bleskově roste počet těch, kteří nejsou schopni své dluhy splácet a v důsledku toho ztrácejí to, co je pro ně ve skutečnosti nejdůležitější.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? Jaké existují úvěrové finanční produkty? Jaké jsou výhody a nevýhody dluhu? Jaký je rozdíl mezi zadlužením a předlužením? Lze se zadlužit odpovědně? Jaká rizika a úskalí může přinést nezodpovědné zadlužování?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.4 Příběh rodiny Pecháčků Pecháčků bydlí v městském bytě 3+1 Dostali od banky hypotéční úvěr a těšili se na „svůj“ nový prostorný dům. Pan Pecháček vydělával dost peněz. Manželka byla na mateřské dovolené. Všechno bylo v pohodě a Pecháčkovi nemohli být šťastnější. Touží po vlastním bydlení Dokud neměl pan Pecháček autonehodu. Jeho stav byl vážný a po roce stráveném v nemocnici byl invalidní. Vymysli alespoň dvě varianty, jak může příběh dopadnout?

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.5 Skupinová práce Sdílejte ve skupině svá dokončení příběhů a odpovězte na následující otázky: 1)Jakými způsoby si mohli Pecháčkovi splnit svůj sen o bydlení? 2)Proč se rozhodli pro koupi domu? 3)Co by museli Pecháčkovi udělat aby příběh nakonec dopadl dobře? 4)Jaké chyby udělali Pecháčkovi ve variantě - příběh dopadl špatně? 5)Za jakých okolností mohli mít problémy se splácením? 6)Jak se dá předejít situaci, kdy nejsme schopni splácet své závazky?

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 Řešení 1)hypotéční úvěr, překlenovací úvěr, stavební spoření, spoření 2) chtěli si splnit se a mysleli si, že jejich dům bude jejich největším aktivem 3) museli by uzavřít úrazové, nebo životní pojištění, případně se nezadlužit 4) např.: neměli sjednané úrazové, nebo životní pojištění 5) úraz, smrt, nepravidelný příjem, žádný příjem, nesplácení atd 6) pojištění

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.7 CLIL dluh → debt úrazové pojištění → accident insurance životní pojištění → life insurance hypotéka → mortgage stavební spoření → building society account

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost Jaké existují úvěrové finanční produkty? Jaké jsou výhody a nevýhody dluhu? Jaký je rozdíl mezi zadlužením a předlužením? Lze se zadlužit odpovědně? Jaká rizika a úskalí může přinést nezodpovědné zadlužování? 1.8 Reflexe

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.9 Zdroje  http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe  http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/=pFFQS6y0toc= http://slovnik.seznam.cz/en-cz/word/=pFFQS6y0toc=  Mgr. JITKA KAŠOVÁ, Mgr. LUKÁŠ ISTENČIN, Výchova k finanční gramotnosti, FRAUS 2012, ISBN 978-80-7238-107-4.


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Dluhy click S kterým tvrzením souhlasíš a proč? Žít na dluh."

Podobné prezentace


Reklamy Google