Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,"— Transkript prezentace:

1 Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

2 Majetek domácnosti je vše, co domácnost vlastní, s čím disponuje. Rozlišujeme majetek: 1. Hmotný nemovitý (pozemek, dům, zahrada, garáž, byt, chata) 2. Hmotný movitý (auto, veškeré zařízení domácnosti - nábytek, koberce, počítač, fotoaparát, TV, mobil, kamera, lednice,...) Nehmotný (patentovaný vynález, autorská práva,…). Z hlediska hospodaření domácnosti rozlišujeme majetek: 1. Výdělečný majetek – jak už název napovídá, je to majetek, který nám přináší peníze – např. peníze uložené na termínovaném vkladu, na stavebním spoření, podílové listy různých fondů, byt na pronájem.

3 Spotřební majetek – má na hospodaření rodiny opačný vliv než výdělečný majetek. Patří sem např. vybavení domácnosti, auto, vlastní byt. Zdroje financování - jsou to pasiva, díky kterým rodina financuje svůj majetek (aktiva). Toto financování může být z vlastních zdrojů nebo dluhů. Vlastní zdroje – vznikají hromaděním (kumulováním) přebytků hospodaření domácnosti.

4 Dluhy (závazky) domácnosti dělíme na: 1. Dobré – pomáhají rodině bohatnout. 2. Špatné dluhy – díky nim rodina chudne. Cash flow - znamená vlastně tok peněz. Je to vlastně rozdíl mezi příjmy a výdaji. Úkol: Do tabulky rozděl majetek i dluhy rodiny: vlastní byt, auto, peníze stavebním spoření, hypotéka, televize, akcie, chata, pes, byt na pronájem, peníze na termínovaném vkladu, pračka, půjčka od rodičů, leasing, nábytek, spotřebitelský úvěr. Majetek rodinyDluhy rodiny Výdělečný:Dobré dluhy: Spotřební:Špatné dluhy:

5 Řešení: Majetek rodinyDluhy rodiny Výdělečný: peníze na stav. spoření akcie byt na pronájem peníze na termín. vkladu Dobré dluhy: hypotéka půjčka od rodičů Spotřební: vlastní byt auto televize chata pes pračka Špatné dluhy:leasing nábytek spotřebitelský úvěr

6 Otázky: 1.Proč je vlastní byt zařazen do spotřebního majetku? 2.Auto, chata, pes a obrazy jsou zařazeny ve spotřebním majetku. Mohou se stát i majetkem výdělečným? 3.Co je majetek domácnosti? 4.Jaký je rozdíl mezi výdělečným a spotřebním majetkem? 5.Jaký je rozdíl mezi dobrým a špatným dluhem?

7 Odpovědi: 1.Protože vlastní byt odčerpává naše finance. 2.Ano, mohou. Auto – mohu používat k podnikání Chata – mohu pronajímat Pes – mohu prodávat štěnata Obrazy – pokud si je nechci ponechat, ale v budoucnu prodat, je to vlastně investice. 3.Majetek domácnosti je vše, co domácnost vlastní, s čím disponuje. 4.Výdělečný majetek nám přináší peníze. Spotřební majetek nám finance naopak odčerpává. 5.Dobrý dluh nám pomáhá bohatnout, špatný dluh má opačný efekt – rodina chudne.

8 Zdroje: Jena Švarcová a kol.: Ekonomie stručný přehled, Zlín, CEED 2004 Slabikář finanční gramotnosti, Cofet, a.s.,2009 exekuce2(1).jpg www.mesec.cz www.finance.cz www.cds.mfcr.cz


Stáhnout ppt "Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,"

Podobné prezentace


Reklamy Google