Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesmír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesmír."— Transkript prezentace:

1 Vesmír

2 Co je to Vesmír ?? Vesmír či kosmos (z řeckého κόσμος, ozdoba, šperk ale později také vše uspořádané, řádné, vesmír) je souhrnné označení veškeré hmoty, energie a časoprostoru, který je obsahuje.[2] Zahrnuje tedy hvězdy, planety, galaxie, mezigalaktický prostor a další.[3][4] V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor, tedy část vesmíru mimo Zemi. Různými názory na svět a jeho vznik se již od pradávna zabývaly mýty, některá náboženství a filosofie. V dnešní vědě se zkoumáním vesmíru jako celku zabývá hlavně astronomie, kosmologie a astrofyzika. Podle některých vědeckých teorií je tento „náš“ vesmír součástí systému většího počtu vesmírů zvaného multivesmír nebo mnohovesmír (z anglického multiverse). Tyto jiné vesmíry přitom mohou mít zcela odlišné fyzikální zákony než ten náš. Termín mnohovesmír se používá také v populární kultuře, především ve sci-fi literatuře.

3 Vesmír

4 Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy pojmenované Slunce, ve které se nachází i naše domovská planeta Země. Soustavu tvoří 8 planet, více než 3 trpasličí planety, přes 150 měsíců (především planet Jupiter, Saturn, Uran, Neptun) a další menší tělesa jako planetky, komety, meteoroidy apod. Planety obíhají po eliptických drahách kolem Slunce, které je ve společném ohnisku oběžných elips. Měsíce obíhají kolem planet také po eliptických drahách. Sluneční soustava je součástí galaxie známé také pod názvem Mléčná dráha

5 Slunce Ať žije Slunce !!! Slunce je nejbližší hvězda k Zemi , v průměrné vzdálenosti od naší planety 149,6 milionů km .Tato vzdálenost je známá jako jedna astronomická jednotka (zkráceně AU) a stanovuje stupnice pro měření vzdálenosti v celé naší sluneční soustavě.Slunce,obrovská koule většinou izolovaného plynu ,vytváří a podporuje život na zemi.Spojení a vzájemné působení Slunce a Země vytváří sezony,mořské proudy, počasí i podnebí,.

6 Vznik sluneční soustavy
Před 4,6 miliardami let se začaly ve Sluneční soustavě formovat první planety. Vznikaly v disku z plynů a těles o průměru od 10 do 100 kilometrů (tzv. planetisimál) kroužících kolem Slunce. Z plynů nejdříve vznikli obři Jupiter a Saturn. Jak hmotnost Jupitera rostla, byl stále silněji přitahován gravitací Slunce. Vydal se k němu po spirálovité dráze. S každým oběhem kolem Slunce mu byl blíž a blíž. Nakonec se Jupiter zastavil zhruba v místech, kde dneska obíhá kolem Slunce Mars. Rudá planeta tam tehdy ještě nebyla. Důvodem zastávky v Jupiterově cestě ke Slunci byla gravitace Saturnu, který se rovněž vydal za Sluncem. Obě planety se dostaly do „rezonance“. Zatímco Jupiter oběhl Slunce třikrát, Saturn to stihl dvakrát. Obě planety se opakovaně potkávaly na oběžné dráze. Jejich osudy se tak už navždy propojily. Začaly se Slunci opět vzdalovat tím, jak si navzájem uštědřovaly gravitační „šťouchance“. Jupiter zakotvil ve vzdálenosti 5,2× větší, než je poloměr oběžné dráhy Země kolem Slunce. Saturn původně zastavil na oběžné dráze s poloměrem 7× větším, než jaký má dneska dráha Země. Teprve později ho jiné síly vytlačily až do vzdálenosti 9,5× větší, než je poloměr dráhy Země. Tam setrvává dodnes.

7 vznik sluneční soustavy

8 Mléčná galaxie Mléčná dráha tvoří spolu s dalšími cca 30 galaxiemi Místní skupinu, která má rozlohu přibližně 2,5 miliónu světelných let a kde spolu s galaxií Andromedou tvoří hlavní dva členy skupiny. Jednotlivý členi místní skupiny jsou spolu vázáni gravitačními silami, kterými se navzájem ovlivňují. Vznikly nejspíše společně z jediné turbulentní fluktuace. Samotná Mléčná dráha se počala utvářet přibližně před 12 miliardami let z kvasaru, který počal do svého okolí vyvrhovat svoji hmotu. Rozměry vznikající soustavy se stále zvětšovaly až dosáhly dnešních rozměrů, které jsou okolo světelných let (30 kiloparseků) horizontálně a přibližně 30 tisíc světelných let má galaxie vertikálně. Mléčná dráha je tvořena jádrem a spirálními rameny, které tvoří obal. Typově se naše galaxie řadí do spirálních galaxií. Počet aktivních hvězd v galaxii se odhaduje přibližně na miliónů hvězd, které však nemůžeme všechny pozorovat. Kvasar-

9 Děkuji za pozornost

10 Vytvořila Anna Krchňáčková zdroj : gogle , wikipedie
Konec Vytvořila Anna Krchňáčková zdroj : gogle , wikipedie


Stáhnout ppt "Vesmír."

Podobné prezentace


Reklamy Google