Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Jižní Afrika Jižní Afrika se skládá z těchto států: Jihoafrická republika, Angola, Namibie, Zambie, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Madagaskar (největší ostrov Afriky)

3 Povrch Území je hornaté, ve vnitrozemí se rozkládá rozsáhlá poušť Kalahari. Největší řekou je Zambezi, na jejím toku se nacházejí Victoriiny vodopády. Zbytek území vyplňují savany

4 Oblast je bohatá na nerostné suroviny
Oblast je bohatá na nerostné suroviny. Těží se zde uhlí, železná a měděná ruda, zlato a diamanty. Hlavními plodinami jsou kukuřice, tabák a fazole. Rozsáhlé pastviny slouží k chovu dobytka, ovcí a koz

5 Obyvatelstvo Obyvatelstvo jižní Afriky je černošského původu.
V Jihoafrické republice žijí také obyvatelé bílé pleti, kteří se sem přistěhovali (jedná se především o potomky z Nizozemska a Velké Británie)

6 Jihoafrická republika
Jihoafrická republika je nejvyspělejší státem Afriky. Hlavním městem je Pretoria. K dalším významným městům patří Johannesburg a přístav Kapské město. Jihoafrická republika je bohatá na černé uhlí, zlato a diamanty.

7 Otázky Jak se jmenuje největší ostrov Afriky?
Na které řece jsou Victoriiny vodopády? Jakého původu je obyvatelstvo jižní Afriky? Jaký stát v jižní Africe je nejvyspělejší?

8 Odpovědi Madagaskar Zambezi Černošského původu Jihoafrická republika

9 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

10 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 12 datum název DUM Jižní Afrika Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google