Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slunečné Řecko Iveta Bílková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slunečné Řecko Iveta Bílková."— Transkript prezentace:

1 Slunečné Řecko Iveta Bílková

2 O Řecku Hlavní město Řecka Atény. 3,8 milionů obyvatel v hlavním městě a v Řecku je 10,8 milionu obyvatel. Jazykem Řecka je řečtina, náboženství je pravoslané.

3

4 Zajímavosti Podnebí: subtopicke Významné řeky: Evros
Významné pohoří: Pindos, Rodopy Státní hymna Imnos pros tin Eleftherian Rok přistoupení do EU:1981 Počet mobilních telefonů na 100 obyvatel: 84,9 Počet vojáků v armádě: Sousední stát(y): Albánie, Bulharsko, Makedonie, Turecko Délka dálnic: 742 km Délka železnic: 2377 km Telefonní předvolba: +30 Domácnosti s připojením k Internetu: 23.%

5 Mapa Řecka

6 Hymna https://www.youtube.com/watch?v=1Bc77euwp_I Historie hymny
Řecká hymna pochází z básně, která by se česky dala vzletně přeložit jako „Chvalozpěv svobodě“. Elefthería (Svoboda) je dodnes oblíbené řecké ženské jméno, které se vztahuje ke starověké Athéně. Báseň čítající 158 slok napsal tehdy ještě mladý národní básník Dionysios Solomós, kterého inspiroval boj řeckého národa v revoluci roku Hymna opěvuje hrdinství řeckých bojovníků, popisuje jejich utrpení a obětavost, odsuzuje politiku mocností vůči Řecku. O sedm let později známý hudebník, Nikolaos Mantzaros, složil hudbu. Dílo si získalo oblibu a přízeň řeckého krále Ottona I. který odměnil oba autory. Avšak oficiální hymnou zůstala nadále německá císařská hymna. Teprve po abdikaci krále parlament přijal za hymnu dílo Soloma a Matzara. Melodie písně je zvláštní netypickým metrem, který pochází z lidového tance tzamiko. Řecká hymna je zároveň i hymnou Kypru.

7 Zajímavá místa Athény Athos Kréta

8 Řecké jídlo Tzatziky – studený pokrm z filtrovaného (přecezeného) jogurtu (v Řecku i Turecku bývá z ovčího či kozího mléka), okurek a česneku. Přidává se také olivový olej, ocet a bylinky (kopr). Gyros (řecká výslovnost „jiros“) – řecký fast food, který se rozšířil po celé Evropě. Jde o kořeněné maso opékané na obrovské vertikální grilovací jehle. Maso se opéká postupným otáčením grilu a od kraje se postupně odřezávají jednotlivé kousky. Jde o obdobu tureckého döner kebab a arabské šawarmy. V Řecku se nejčastěji prodává v pitě (chlebová placka) s rajčaty, cibulí a s tzatziki, v dnešní době už také s hranolkami. Názvem gyros se označuje nejen grilované maso, ale i celý takto vytvořený sendvič, někdy se zase celému sendviči říká “souvlaki”. Na gyros se používá kuřecí, vepřové nebo jehněčí maso. Řecký salát (choriatiki salata – doslova „vesnický salát“) – salát, který je v Řecku všudypřítomný. Obsahuje rajčata, papriky, okurky, cibuli, olivy a sýr feta, to vše je ochuceno oreganem a zalito olivovým olejem.

9 Řecké květiny

10 Města Vodstvo a Hory Města: Atheny, Patra, Larisa,
Vodstvo: Jonské moře, Kretské moře, Libijské moře, soluňský záliv Hory: Pindos, Olymp, Peloponés

11 Spisovatelé a Sportovci
Spisovatelé V Řecku je asi tak 70 spisovatelů Nikos Dimou Kostas Ouranis Alki Zei Sportovci Bohové Julieta Bukuvalaovv Zeus - nejvyšší Niki Xanthouu Gaja - Země Georgios Roubanis Eros - lásky

12 Řecké pláže

13 Hlavní město Atény Athény (česky také Atény, řecky Αθήνα [aˈθina]) jsou hlavní město Řecka. Rozkládají se na poloostrově Attika poblíž Sarónského zálivu. S okolními městy, jako je například přístav Pireus, vytvářejí aglomeraci čítající přes 4 miliony obyvatel.

14 Atény

15


Stáhnout ppt "Slunečné Řecko Iveta Bílková."

Podobné prezentace


Reklamy Google