Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917."— Transkript prezentace:

1

2

3 Řecko Hlavní město: Atény
Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917 m n. m.) Časové pásmo: Obyvatelstvo Počet obyvatel: Hustota zalidnění: ob./ km² Jazyk: řečtina Náboženství: Pravoslavní, částečně řeckokatolické

4 Státní útvar Státní zřízení: republika Vznik: března 1821 (odtržením od Osmanské říše) Prezident: Károlos Papoúlias Předseda vlády: Kóstas Karamanlís Měna: euro (EUR) Mezinárodní identifikace MPZ: GR Telefonní předvolba: Národní TLD: gr Ostrovy: (kolem3000)

5 Dějiny Pravěk a antika Nadvláda Římanů a středověk
Pobřeží Řecka u Egejského moře bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě (jmenovitě Minóané a Mykéňané ), poté následovala Temná doba až do roku 800 př. n. l. , kdy začala nová éra řeckých městských států (např. Sparta nebo Athény ), které získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace. Nadvláda Římanů a středověk Vojensky Řecko sláblo natolik, že se muselo po čase podřídit Římu – stalo se tak v roce 168př.n.l. ., přesto v mnoha směrech si spíše řecká kultura podmanila život Římanů . Řecko se stalo provincií Římského impéria, ale řecká kultura stále dominovala východnímu Středomoří . Když se říše rozdělila na Východořímskou , známá později jako Byzanc , a Západořímskou , východní část říše se soustředila okolo Konstantinopole (tehdy známé jako Byzantium), zůstala v jádru řecká, zahrnujíc samotné Řecko. Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků ze severu, západu a východu, až se Konstantinopol 29.května 1453 ocitla pod nadvládou Osmanské říše . Stalo se tak tím, že padl poslední císař z dynastie Paleiologů, Konstantin XI. Zbytek Řecka byl postupně podmaňován Osmany během 15.století.

6

7

8

9 Kréta

10 Historie V době neolita , tj. v 3. a 2. tisíciletí př. n. l., byla Kréta jedním z center velmi vyspělé mínojské civilizace. Ta po sobě zanechala ruiny svých paláců, z nichž největší je Knóssos. Znalost výroby branzu, rozvoj hrnčířství a kovotepectví, obchodní styky způsobily, že se mínojská civilizace rozvinula ve významnou námořní velmoc. Původní písmo minojců zatím nebylo zcela rozluštěno. Někdy mezi lety 1470 až 1450 př.n.l. říše náhle zaniká. Spekuluje se o následcích erupce sopky Thera (Santorini)kolem roku 1550 př.n.l., silném zemětřesení v uvedených letech. Po pádu této civilizace, která na Krétě žila přes 1500 let, se ostrova postupně zmocňovaly jiné kultury - mykénská, dórská. V roce 67 př.n.l. ovládli ostrov Římané –Římská říše, v letech a říše Byzantská, v mezidobí roků ostrov ovládli Turci Od konce r město spravovala benátská republika, dále pak r Osmanská řiše. V 19. století probíhal boj za nezávislost Kréty, v roce 1898 intervence Velké Británie, roku 1913 byl ostrov právoplatně navrácen Řecku.

11

12

13

14

15


Stáhnout ppt "Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917."

Podobné prezentace


Reklamy Google