Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,"— Transkript prezentace:

1 Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko a Turecko

2 Historie Od roku 1918 do zhroucení státu v roce byly všechny republiky s výjimkou Albánie součástí Jugoslávie Po roce 1991 vypukl mezi nástupnickými státy bývalé Jugoslávie rozhořčený boj, byl to největší konflikt po 2. světové válce v Evropě , dnes tu vládne křehký mír, který by měl umožnit obnovu rozvrácené ekonomiky Po válce dal státy, dohromady Josip Broz Tito

3 Josip Broz Tito

4 Ekonomika Jihovýchodní země jsou velmi chudé, některé dokonce patří mezi nejchudší v Evropě. Bankrot má za následky nezaměstnanost, další zadluženost, zhoršení společenských vztahů a někdy i národní a mezinárodní konflikt. Státní bankrot může být způsoben válkou, zkorumpovanou vládou, zadlužeností a závislostí na silnějších státech. Bosna a Hercegovina byla vedle Makedonie nejzaostalejší republikou v bývalé socialistické Jugoslávii.

5 Tepelná elektrárna v Ugljeviku (Bosna a Hercegovina)

6 Příroda Oblast se rozkládá na Balkánském poloostrově. Nejvyššími pohořími jsou Karpaty, Dinárské hory, Stará planina  a Pindos. Největšími řekami jsou Dunaj, Sáva, Morava a Marica. Jsou zde opadavé listnaté a vlhké lesy. Je zde i hodně pouští i polopouští.

7 Moře v Chorvatsku

8 Kultura Jazyky jsou zde slovanské (srbština, slovinština), indoevropské (řečtina), ale i románské (rumunština, italština). Převažuje zde křesťanství-pravoslavní, je zde i několik protestanských a muslimských států, ti jsou však v menšině. Nejznámějšími památkami jsou na příklad: Epidauros, Medugorje (duchovně významné město), Athény, Bělehrad a mnoho dalších měst.

9

10 Sport V Jihovýchodní evropě je velice populární vodní polo, tenis, floorball. V tenise mají Srbové světovou jedničku Novaka Djokoviče

11 Novak Djokovič

12 Průmysl V jihovýchodní Evropě není průmysl moc rozvinutý, může za to dřívější členství v Sovětském svazu. Průmysl můžeme rozdělit na poměrně rozvinutý (Slovinsko, Chorvatsko, Černá Hora a Srbsko), ale poté jsou zde země poměrně zaostalé (Albánie, Bulharsko, Rumunsko, Makedonie, Bosna a Hercegovina...). V Turecku je velmi rozvinutý automobilový průmysl.

13 Továrna Renaultu v Turecku

14 Spolupracovali: Tomáš Brauner
Tomáš Konzal Michael Navrátil Oliver Gold Josef Tatíček a Filip Cvrkal Čerpali jsme z: odn%C3%AD_Evropa


Stáhnout ppt "Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,"

Podobné prezentace


Reklamy Google